Любопитни факти за Пекин - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Пекин
Автор: Елена Исаева

Пекин е е столица на Китайската народна република. С повече от 21 705 000 жители и площ от около 16 801 km² градът е сред най-населените и най-обширните в света. Пекин е толкова космополитен, колоритен и шарен, че веднага ще грабне вниманието ви.

Китайската култура е съвсем различна от всичко, което ни е познато в България и в Европа. Традициите са много интересни, обичаите им са сякаш от друга планета, кухнята е екзотична, дори странна. Китай е като един друг свят. Сърцето на този свят е столицата Пекин, в която има за всеки по нещо, че дори и повече.

Любопитни факти за Пекин
Снимка: pixabay.com

Може да се каже, че това е една от най-интересните столици в света. И това не е никак случайно.

Ето и някои интересни факти за китайската столица, които може би не знаете:

1.Според съвременните правила за транскрипция от мандарин името на града се фонетизира на български като Бейджин или по-остарялата форма Бейдзин, но официалното наименование Пекин е по-отдавна наложено в българския език. Вариантът Пекин се използва и в други европейски езици.

2.През Пекин преминава река Хай, там е и северният край на Великия канал, пресичащ цялата Севернокитайска равнина. Язовирът Миюн в горното течение на река Чаобай е най-големият в района на Пекин и основен източник на вода за нуждите на града.

3.В Джоукоудиен, на югозапад от Пекин са открити останки от Homo erectus, чиято местна разновидност е известна и като пекински човек.

4.По време на Китайско-японската война (1937 – 1945) Пекин е окупиран от японците, а след гражданската война градът е завзет от комунистическите войски и на 1 октомври 1949 г. е обявен за столица на новообразуваната Народна република Китай.

5. Икономиката на Пекин се нарежда сред най-развитите и проспериращи в Китай.

Любопитни факти за Пекин
Снимка: pixabay.com

6.Жителите на града Пекин говорят пекински диалект, който принадлежи към подгрупите на мандарин като говорим китайски. Този разговорен китайски е в основата на стандартният говорим език, използван в континентален Китай и Тайван. Селските райони на община Пекин имат свои собствени диалекти, подобни на тези на провинцията заобикаляща Пекин.

7.Международното летище в Пекин е второто най-натоварено летище в света по отношение на пътническия трафик от 2010 г. насам, а от 2016 г. мрежата на метрото в града е най-натоварената.

8.Пекин е дом на седем обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

9.Забраненият град е най-големият дворец в света. Това е и най-добре запазеният императорски дворец в Китай.

Любопитни факти за Пекин
Снимка: pixabay.com

10.Забраненият град, разположен в центъра на Пекин, е най-голямата дворцова структура в света. Съдържа 980 сгради, включително 90 дворци и дворове, и над 8700 стаи.

11.Много хора смятат Амстердам за световната столица на колоезденето. Пекин е истинската столица на колоезденето в света.

12.По времето на династия Мин (1368 – 1644) Пекин добива днешния си изглед – построен е „Забраненият град“ (императорски дворец и седалище на 24 китайски императора в продължение на 5 века), площад Тянанмън („Врата на небесната хармония“) и други.

13.Религиозното наследство на Пекин е богато и разнообразно, тъй като китайската народна религия, даоизмът, будизмът, конфуцианството, ислямът и християнството имат значително историческо присъствие в града, в някои случаи като с Християнството, това е основно религия на гостите, посетителите на града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин