Любопитни факти за втората по височина планина в България – Пирин - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за втората по височина планина в България – Пирин
Автор: Елена Исаева

Поредната българска планина, за която искам да споделя някои интересни факти е Пирин. Тя е втора по височина у нас с връх Вихрен, който е висок 2914 метра. Макар и малко по – нисък от Мусала, Вихрен е много по – труден за изкачване от първенеца на България и за това за там е необходима малко по – добра физическа подготовка.

Пирин е много различна планина от Рила, но не по – малко красива. И тя има много какво да предложи на своите туристи. Тук може да изкачите някои от най – внушителните върхове – Вихрен, Тодорка, Кончето, Полежан, Безбог и други. Може да посетите Байкушевата мура, Банско, Разлог, Безбожкото езеро и куп други интересни места. Най – добре да си вземете пътеводител на планината, за да не пропуснете някоя красота.

Любопитни факти за втората по височина планина в България – Пирин
Снимка: Елена Исаева

А сега ще ви запозная с някои любопитни факти за Пирин, четете и направо пемайте към поредното планинско пътешествие, определено няма да съжалявате:

1.Най – високият връх в Пирин планина и втори по височина в България е връх Вихрен, както вече споменах със своите 2914 метра надморска височина. В ясно време гледка от върха е наистина много впечатляваща.

2.Най – старото познато име на Пирин е „Орбелус“, което в превод означава „белоснежна“ и идва от траките.

3.„Перун“ или още „Перин“ е славянското име на Пирин планина.

4.Връх Вихрен е на седмо място по височина в Европа.

5.Пирин планина е богата на високи върхове. Има два над 2900 метра (Вихрен и Кутело), седем над 2800 метра, седемнадесет над 2700 метра, 32 над 2600 метра и 40 над 2500 метра.

6.В Пирин има 186 езера, като повечето имат ледников произход.

Любопитни факти за втората по височина планина в България – Пирин
Снимка: Елена Исаева

7.В Пирин, между хижи Вихрен и Бъндерица се намира най – старото иглолистно дърво в България и едно от най – старите в света. Това е Байкушевата мура. Тя е на 1300 години и е открита от през 1897 г. от Костадин Байкушев, от където идва и името ѝ.

8.Едно от най-редките високопланински цветя, а и много красиво – еделвайсът, се среща в Пирин. Най-разпространен е по Джамджиевите скали под връх Вихрен, но се среща на места и под Кончето.

9.Ето и малко информация за езерата в Пирин. Най-дълбокото и най-голямо езеро в Пирин е Поповото с дълбочина цели 29.5 метра, ширина 336 метра и дължина 480 метра. Най-дългото езеро пък е Долно Кременското езеро, а най-ниско разположеното е Сухият гьол.

Любопитни факти за втората по височина планина в България – Пирин
Снимка: Елена Исаева

10.Пирин планина е най-старият национален парк у нас, като е обявен официално за такъв през 1962 г.. Той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и определено заслужава своето място там.

11.Най-известните и най-посещавани курортни селища в полите на Пирин планина са Банско, Добринище, Гоце Делчев, Мелник, Кресна, Сандански. Те са чудесни, както за летни преходи, така и за зимни, за каране на ски, за екскурзия или за една релаксираща почивка сред планината.

Любопитни факти за втората по височина планина в България – Пирин
Снимка: Елена Исаева

12.Най-високото място, на което можете да получите подслон в Пирин е заслонът Спано поле. Намира се на 2050 метра надморска височина в Северния дял на Пирин.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин