Люксембург: Легенда за една русалка и мъжкото любопитство - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Люксембург: Легенда за една русалка и мъжкото любопитство
Автор: Мария Ангелова

Това е поучителна история с елементи на разсъждение за мъжкото любопитство, женските тайни и непостоянството на русалките. Тръгнете по следите на легендата за русалката Мелузина, която завъртяла главата на основателя на Люксембург, Зигфрид. Разходете се по крайбрежието на река Алзет и из впечатляващите 23-километрови галерии, издълбани в скалите над нея, и се ослушвайте за вълшебна песен.

Основателят на Люксембург граф Зигфрид I бил голям почитател на лова и не е изненадващо, че освен на диви животни, му се случило да попадне и на по-неконвенционални горски обитатели в горите тилилейски (в случая горите в долината на река Алзет).

Веднъж се изгубил в долината и открил римски останки и страховита скала (скалата Бок си е там и до днес). Малко след това чул чудна песен и видял девойка – това била Мелузина, седнала на скалата. Зигфрид се влюбил на мига и поискал ръката й, но тя не била от най-лесните девойки и поставила две условия – първо, да не се мести от скалата, и второ, всяка събота да бъде оставяна насаме, без съпругът й да я пита какво прави. Без да се замисля, Зигфрид се съгласил (прозаично отклонение: според исторически по-достоверната история за създаването на Люксембург Зигфрид харесал основите на римската крепост, за да си построи по-здрав замък). Той се отказал от земите си във Фойлен и в замяна взел долината на река Алзет, където се намирала скалата на Мелузина (пак според историците Зигфрид наистина разменил земите си за долината, но няма данни това да е правено заради мистични горски красавици).

В продължение на години графът спазвал обещанието си и оставял Мелузина насаме в събота. Обаче веднъж се почудил какво ли пък толкова прави тя и надникнал през ключалката на покоите й, които се намирали в издълбаните в скалата Бок помещения (които можете да видите и днес). Там я зърнал да стои в огромната си вана, да разресва косите си и да... пляска във водата с рибешка опашка! Зигфрид извикал от ужас, Мелузина разбрала, че е разкрита, скочила от скалите право в река Алзет и изчезнала завинаги.

Поуката е ясна, но историята остава отворена, защото според легендата Мелузина се показва от водата веднъж на всеки седем години, така че се оглеждайте и ослушвайте за русалки, докато се разхождате по брега или минавате по някой от мостовете над водата.

И след това...

В скалата Бок по-късно са прокопани галерии с обща дължина 23 км, из които днес можете да се разходите. В миналото те са използвани за складове за оръжие, за складове за вино, а по време на Втората световна война – за укритие на хиляди жители на Люксембург.

В Музея на историята на град Люксембург има много добър мултимедиен кът, в който да преживеете легендата – на стените се прожектира видео от река Алзет, чувате песента на Мелузина и ромоленето на водата.

Полезна информация: Най-близки и нискобюджетни летища до Люксембург са Хан (Hahn, Германия) и Шарлероа (Charleroi, Белгия), откъдето има редовни автобусни линии до Люксембург. През зимата скалните галерии (casemates) са затворени за посещение. 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин