Мачу Пикчу – магичен и магнетичен - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мачу Пикчу – магичен и магнетичен
Автор: Peika.bg
Мачу Пикчу – магичен и магнетичен

Нека ви отведем до магичния и загадъчен Мачу Пикчу, който хората свързват с инките повече отколкото някогашната столица на тяхната империя– Куско.

Най-вероятно това се дължи на човешкото влечение към тайните. Късното откриване на този комплекс на върховете над река Урубамба от Хайрам Бингам, който намира този град за света, в комбинация с невъзможността да се даде категоричен отговор кой, кога, как и защо го е строил и използвал, го правят магнетичен и загадъчен за хиляди приключенци от цял свят.

Някои от по-екстремните
туристи избират стария каменен път, който свързва Куско с намиращия се на 124 км северозападно Мачу Пикчу. Нелекият стръмен маршрут се изминава за 4 дни пеша, но за любителите на комфорта има и опция за пътуване с влак.

Казват, че планинската верига наоколо наподобява лице на индианец, чиито очи гледат небето и дори в наши дни местните поднасят дарове на бога на планината. Носът на „индианското лице" в планината е връх Уайна Пикчу („младата планина" на езика кечуа, основен в инкската империя и официален език на Перу, наред с испанския). Мачу Пикчу пък означава „стара планина". Между тези два върха инките са изградили своя впечатляващ каменен комплекс. Към челото на Уайна Пикчу се устремяват повечето туристи, желаещи да видят изцяло величието на Мачу Пикчо.

Предполага се, че някога жертвоприношенията са били поставяни и при една скала в комплекса, чиято форма имитира планинския силует. Според учени тя най-вероятно е служела като олтар за почитането на апус – духовете на планината, водата и плодовитостта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин