Малко познатият Ченнай - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малко познатият Ченнай
Автор: Елена Исаева

Ченнай е столица на щата Тамил Наду, Индия. Градът има най – дългото пристанище в света, също така е и четвърти по брой население в страната. Ченнай разполага с 12 – километрова плажна ивица с невероятен пясък.

Градът е сравнително млад, възникнал е през XVII век, но това не му пречи да притежава богато в архитектурно отношение наследство. Тук има богато разнообразие от архитектурни стилове . Може би по – голямата част на града е по – просторна, построена в колониален стил, с дълги и широки булеварди, опасани от високи дървета и с прекрасни сгради от двете страни в индийско – арабски стил, които привличат вниманието от далеч.

Малко познатият Ченнай
Снимка: pixabay.com

 

Също така има сгради, построени в стила на португалската архитектура като базиликата Сао Томе. Други интересни в архитектурно отношение сгради са красивите дравидски

( тамилски ) сгради, като храма Капалешвар. На фасадата на храма са поставени красиви релефни изображения. В градините на храма се помещава световният център на Теософското общество, установило се тук през 1886 г. Също така има поставени паметници на всички религии.

Разгледайте и английската крепост Сейнт Джоржд, която се явява една от първите подобни сгради на индийска земя. Около старата крепост  е възникнал някога и днешният град.

За любителите на книгите интерес би представлявала и Конемарската библиотека, построена през 1890 г. Тя е една от четирите национални библиотеки на Индия. В нея се получава всяко копие на книга, вестник или списание, които се издават в страната.

Разгледайте и Ченнайският музей – една от най – красивите сгради, в която се пазят богати колекции с картини и други произведения на изкуството и предмети.

Малко познатият Ченнай
Снимка: pixabay.com

Излезте извън града, където на около 50 – тина километра се намират древните храмове и скални рисунки – Махабалипурам.

Разходете се по Марина Бийч. В знойнте горещини тук можете да се освежите с лек и приятен летен коктейл. Плажната ивица на града е дълга 12 км и е широка 300 м., което я прави вторият най – дълъг плаж в света. По време на британското управление по протежение на брега са построени много къщи, които са запазени и до днес.

Посетете най – старото светилище в града – храмът Шри Партасарати, датиращ от VIII век.

Ако обичате природата и сте любознателни, запалени по животинския и растителен свят, непремено посетете Националния парк Гуинди, който е единствения, намиращ се в пределите на даден град. Ще бъдете удивени от разнообразието на растения и животни, които го обитават. В парка има над 20 вида дървета, 14 вида храсти, многобразие от бозайници – слонове, сърни, антилопи и други. Това е мястото за релакс и почивка. Отделете поне половин ден за него, въпреки, че и това е твърде недостатъчно, за да се разгледа парка на спокойствие и без бързане и припряност. Обиколете го, разгледайте всички дървета и животни, седнете на някоя пейка да отморите, направете снимки, за да запечатате уникалната природна атмосфера.

Ченнай освен с историческите си и културни паметници, може също да се похвали и с богатия си културен живот. Хората тук умеят да се веселят. Неслучайно в града се намира и седалището на Тамилската киноиндустрия, наречена с прозвището Коливуд, както и центърът за изучаване на класическия индийски танц бхаратанатиям.

Това е Ченнай – разнообразен, достъпен и очакващ ви.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин