Маломаловски манастир Свети Николай – из дивия Северозапад - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маломаловски манастир Свети Николай – из дивия Северозапад
Автор: Мартин Петров

Дивият Северозапад... Дали е съдба, случайност или просто минус на времето, но този край се бори с все сили да устои на природата и стихиите.

Контрастен в много отношения - съчетава разруха и модерно, обезлюдени махали и кичозни къщи, накацали по живописни хълмове. А църкви, скрити вдън гори, са давали сили на българите в трудни времена - за да бъдат забравени днес. Такъв е Дивият Северозапад...

По завоите на красивата Чепън планина пътеката ви извежда до Маломаловски манастир "Свети Николай Мирликийски – Чудотворец". Миризмата от старите кандила, носена от вятъра, ви указва вярната посока. Заради това, че е частично вкопана в земята, отвън църквата прилича на схлупена къщичка. Влезете ли обаче, ще почувствате простора й.

Манастирът

За миналото на манастира не се знае почти нищо. Смята се, че е построен между 14-и и 16-и век, стенописите му също са от това време. Или поне каквото е останало от тях. Знае се, че около 1830 г. отдавна запуснатият и обрасъл с тръни храм бил възстановен от местни хора, но след това отново е изоставен. В момента състоянието му е тежко.

Как да стигнете: Ако пътувате с кола от София, поемате към Костинброд и Петроханския проход. На отбивката за селата Цръклевци и Мало Малово поемате вляво и не след дълго, преминавайки участък с разбит асфалт, ви посреща табелата на село Мало Малово. Малко след като влезете в селото, преди първите къщи, започва черен път вдясно. Тръгвате по него (вече без кола) и го следвате без да се отклонявате никъде. След 1,5 км достигате поляна с маса и пейка. Тук има стрелка и видима пътека слиза надолу към подножието. Не след дълго стигате до манастира. На места пътеката се губи, така че следете внимателно (къде може да се объркате: точно преди кръста пътят се раздвоява, трябва да хванете пътя вдясно от кръста и на 200 метра се намира манастирът). През лятото е доста обрасло, облечете се подходящо.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте и още снимки:

40087

40084 40088

40085

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин