Манчестър през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манчестър през погледа на един местен
Автор: Райна Михайлова
Манчестър през погледа на един местен

"Vinyl Exchange Records" е най-големия музикален магазин в Манчестър за продажба на дискове - както нови, така и втора ръка - и грамофонни плочи.

Двуетажната постройка се намира в една доста интересна част от Манчестър - Северния квартал. Той е изпълнен с множество малки магазинчета, които продават винтидж вещи от 50-те, 60-те и 70-те години.

В душата на „Vinyl Exchange Records“, измежду огромното количество дискове и плочи, можете да намерите Рей. Той е управител на магазина, типичен британски бохем с очи, отворени към пътешествията и света. Ето какво ни сподели Рей за Манчестър.


Първото място, на което ще ви заведа в Манчестър е...със сигурност ще е центърът на града. Ако сте дошли в Манчестър, за да се наслаждавате на множество исторически забележителности, ще останете разочаровани: ние не сме Рим. По-скоро градът ни е основан върху музиката, футбола, клубовете и една малка частица, която ще наречем "душа". Нея не ще можем да опишем с думи, но ако започнете обиколката от центъра на града, ще я намерите в магазинчетата в Северния квартал и по главните площади на Манчестър.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам...във водния парк Чарлтън. Той винаги е отворен, лесен е за намиране и не гъмжи от хора. В него можете да намерите множество гори и просторни полета. Река Мърси го разполовява. Мястото е наистина уникално. Може да посетите парка Чарлтън даже и в късните часове, понеже той е изключително безопасен.

Ако дойдете в Манчестър, не пропускайте да си направите снимка с... най-забележителната ни сграда: кметството в центъра на града. То наподобява замък и е много живописен.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... Манчестърски деликатеси?! Не мисля, че има такова нещо. Хората тук свързват окръг Ланкашир с Манчестър - понеже имат подобна история и развитие. Типична ланкаширска гозба е hot pot - това е яхния от зеленчуци с месо. Не е много изискана, но все пак се намираме в Англия. Ние не сме от нациите, които са прочути със своите кулинарни умения. Но това не означава, че в Манчестър нямаме изобилен избор от вкусна чуждестранна кухня.

За да избягам от ежедневието, отивам в... централната библиотека. В момента тази голяма, кръгла сграда се реконструира, но когато е завършена, ще мога отново да се наслаждавам на множеството книги и спокойствието, които тя предлага.

Жителите на Манчестър никога не биха... този въпрос няма отговор, защото Манчестър е изпълнен с всякакви видове хора. Ние сме космополитен град и нашето общество се състои от всякакви индивиди.

Можеш да познаеш, че някой е от Манчестър по... естествено най-отдадените фенове на манчестърските футболни клубове носят екипи на отборите. В Англия има едно клише за типичния манчестърски гражданин. Това е, че той е млад мъж, почитател на инди музиката - със специална фризура и походка. Самонадеян и нахакан, той се опитва да подражава на Иън Браун от групата „Стоун Роузес“. В Манчестър имаме такива „карикатурни“ индивиди, но повечето манчестърци не се отличават с такъв вид поведение и облекло.

Малко хора знаят, че... компютърът е всъщност изобретен в Манчестър от Алън Тюринг, известен математик. В нашия град е открит и принципа на ядрения синтез. Също така, известния австрийски философ, Лудвиг Витгенштейн, е преподавал в манчестърския университет.

През пролетта, лятото и есента... се надяваме, че няма да вали.

През зимата... винаги се надяваме да завали сняг, но понеже се намираме в Северна Англия, времето винаги е дъждовно.

Най-добрата еднодневна екскурзия в Манчестър е до... стадиона на Манчестър Юнайтед, ако си падате по отбора.

Само в Манчестър може да се случи... не мога да отговоря на този въпрос. Всеки голям европейски град си прилича: имате трафик, шум, тълпи, клубове, барове, музика и футбол. Нещата, които се случват във всеки един от тях, имат много общи черти. Единственото нещо, по което се различават европейските градове, са сградите. Манчестър е бил индустриален град с множество фабрики, така че от страна на изящество в архитектурата на града не мога да ви гарантирам нищо. Но повечето от сградите тук са уникални с това, че са били фабрики, превърнати в училища, дискотеки, магазини или жилищни сгради.

За разходка сред природата местните хора отиват до... както вече споменах, едно от местата е водния парк Чарлтън. Друг известен парк е Хийтън. Той се намира в северната част на града и през лятото там се състоят множество безплатни концерти.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин