Холандия през погледа на един социален учен - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Холандия през погледа на един социален учен
Автор: Михаела Белорешка

Прекарах няколко месеца в Ниските земи, за да уча социална наука. Това е един по-различен гид - гид за нравите, обичаите и различностите на нидерландците, заради които понякога ти се иска да ги прегазиш или нацелуваш.


Ето какво намерих за интригуващо сред моите изследователски търсения. Холандия има интересна и динамична социална история. Преди 90-та година жените са били домакини, като процент са били на последно място по заетост в Европа и са раждали предимно вкъщи (т. нар. „dutch delivery“). От 90-та нататък всичко се преобръща; жените стабилно влизат в икономиката, като до 2010 г. удрят второто място (след Дания) по заетост и първото място по почасова заетост в Европа. Оттам нататък се започват непрестанни проекти и субсидии за изследване и подобряване качеството на детските центрове и обгрижващия персонал. Инициативност до степен, която ме изпълва с възхита и благородна завист едновременно. Едно добро място за отглеждане на деца.

Холандците се оказват значително по-меки за северна страна. Резултати от изследване в областта на мултикултурализма показват, че холандските мъже имат значимо по-висок показател „женственост” от немските жени! Това лесно може да се забележи и по-равния брой родители от двата пола, които прелитат с деца на колелата си. Та ако планирате съвместен живот с някой от страната на лалетата, тествайте своята женственост-мъжественост предварително.

Неравенството между половете, нивото на сексизъм и нетолерантността към хомосексуалистите са сред най-ниските в света. Жените са истинско културно и социо-антропологично явление – без значение дали са емоционално-ексцентрични, стряскащо прями, симпатично и кокетно облечени, изразено хомосексуални или спортни натури; всяка носи специфичен отличителен белег на специалното място, което заема в обществото. Дори още слизайки на летището ще забележите този любопитен социален феномен.

Мъжете пък впечатляват с изключителна отзивчивост и отвореност; почти задължително е да се поздравиш с шофьор на автобус, служител на железниците или просто с някой до теб на опашката в магазина. Често завързват непринудени разговори с непознати.

Ако отивате заради легалната трева, не очаквайте скорошно приобщаване. Тревата не е особена атракция, около кофишоповете се навъртат всякакви, но не и холандци, някои дори и не са опитвали досега.

Какви други явления можете да очаквате при взаимодействието си с Холандия:

Повечето хора весело си припяват по улиците

Трафикът от колела се лее, но по строго структурирани вадички, наречени велоалеи

Забавни хора, прелитащи с дъждобрани покрай теб

Скърцащи от чистота обувки, когато вали

Когато бутнеш някой без да искаш в магазина и двамата се извинявате

Езикът не звучи приятно

Неделите са странни – първо ги ненавиждаш, заради спокойствието и безмълвието, после започваш да им се наслаждаваш, заради същото.

Холандците са мили и директни. Не възприемат реда като нещо чак толкова страхотно, обичат да разпускат на карнавали и ги чакат с нетърпение всяка година. Пият бира в чаша от 200 мл.

Спокойна, свободомислеща и пряма. Такава е Холандия през моите очи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Krasimira Jekova, 19.06.2013 | 11:21
Когато бутнеш някой без да искаш в магазина и двамата се извинявате " -това е типично за тази страна както и в америка
Desislava Stoyanova, 19.06.2013 | 11:13
брей какви хубави снимки:)
Абонирайте се за нашия бюлетин