Наръчник на начинаещия колоездач в Холандия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Наръчник на начинаещия колоездач в Холандия
Автор: Иван Чорбаджийски

Да караш колело в Холандия е едновременно най-лесното и най-трудното нещо. Велокултурата в Ниската земя си има свой етикет и неписани правила, които или спазвате, или отнасяте по някоя клетва на холандски (защото в Холандия ви кълнат, а не ви псуват).

1. Скорост под 50 км/ч е почти обидна за всички останали участници в колоездачното движение. Небрежното въртене на педалите оставете за другаде. В Холандия на колелото трябва да сте бързи и яростни.

2. Вие сте с безпрецедентно предимство. Всички не-велосипедисти са длъжни да дават път на велосипедистите. И да, ако блъснете пешеходец на велоалеята, ще глобят него, а не вас.

3. Дъждът не съществува. Въпреки че Англия е коронясана за кралица на лошото време, всеки, прекарал повечко време в Холандия, знае, че тук има реална опасност да ръждясате. В повечето части на страната вали до 33 пъти на ден, затова трябва да се научите да игнорирате дъжда. Той не съществува. Има няколко стратегии – да карате с дъждобран (ще сте единствените, освен ако няма порой), да карате с чадър в едната ръка (за напреднали) или просто да спрете да обръщате внимание на дъжда.

4. Колелото ви ще бъде откраднато. Вероятно повече от веднъж. Когато успеете да приемете този факт спокойно, сте готови да карате колело в Холандия. А след това можете да минете едно ниво по-високо – вие да си откраднете.

5. Колелото ви ще има финтифлюшки. Или изкуствени цветя. Или огромна дървена касетка вместо кошница. Всякакви вело-извращения са позволени и почти задължителни.

6. Пешеходецът – вашият враг номер 1. Той трябва да бъде освиркан, напсуван и целенасочено преследван, докато не напусне велоалеята. Обикновено пеш върху велоалеята се подвизават само туристи. Само веднъж.

7. Пазете се от вело-паяка. Не можете да оставите колелото си просто където ви скимне. Т.е. вие можете, но малко по-късно оттам ще мине зловещият вело-паяк и ще ви го вземе. Той не е точно като познатия ви автомобилен паяк. Вместо подемна машина, за вдигането на вашето неправилно паркирано колело са нужни само двама чичовци и една камионетка. Затова използвайте стойките и паркингите за велосипеди, поне ги има в изобилие. Истината е, че дори хора, които живеят от дълги години в Холандия, рядко или никога са виждали мистериозния паяк, но това не пречи да си паркирате правилно.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин