Манхатън в йеменската пустиня - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манхатън в йеменската пустиня
Автор: Peika.bg

Йемен е държава в най-южния край на Арабския полуостров, чийто територия от древни времена е дом на много упорити цивилизации, които са се борили с местния климат за своето оцеляване.  

Йемен е планинска страна, чийто равнини са предимно около бреговете. Там няма постоянни реки, но планинските региони са пресечени от няколко сезонни речни долини, наречени „уади“, които са сухи през зимните месеци. Най-известните такива са Уади Хадрамут и Уади Дауан в източната и централната част на страната.


В Уади Хадрамут хората живеят в градове и села около традиционните водоизточници  в уадите. Сградите там са прилепени към склоновете или се издигат сред платата на височина 100-200 метра от долината. Някои от тях буквално висят от скалите. Къщите на местните хора са на няколко етажа, направени са от тухли от кал, а подовете им са дървени. Тези постройки трябва да се поправят постоянно, особено след летните дъждове, които отмиват калта.


Град Шибам в Уади Хадрамут е наричан „Манхатън на пустинята“, заради необичайно високите сгради там, които се издигат от пустинното плато. В долината  7 хиляди души живеят в 500 къщи, които имат между 5-11 етажа, а някой от постройките се издигат по 30 метра. Всички те са изцяло построени от кал.

Уади Дауан прилича на Уади Хадрамут, но е доста по-запазен район. Северните села села там са интересна дестинация, особено Ал-Машад, където е гробницата на Хасан ибн Хасан от 15-и век, която е местно място за поклонничество. Таме и Ал- Хаджаран – много старо селище, на ръба на скала.

За съжаление, към момента ситуация в страната е рискова и въпреки цялата си привлекателност, Йемен ще трябва да изчака по-добри времена за туризъм

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин