Свети Георги – скалният манастир в пустинята - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Свети Георги – скалният манастир в пустинята
Автор: Peika.bg

Манастирът Свети Георги е свещено място и една от най-интересните туристически дестинации на израелския бряг на Червено море - религиозен комплекс, изсечен в скалите в долината Вади Келт в Юдейската пустиня. Мястото на локацията също е особено - Вади Келт се разгъва в 35-километров маршрут, който свързва Йерусалим и Йерихон, а, според някои хора, именно това място е „Долината на сянката на смъртта“ от Библията.

История

Началото на свещеното място е поставено от петима сирийски отшелници, които се събрали около пещерата, където днес е манастирът, през 420 г.сл.Хр. Те вярвали, че именно това е скалата, на която се спрял пророкът Илия на път от Синай и където той е бил нахранен от гарвани, според легендата. За основател на манастира през 5-и век се счита египетски монах на име Йоан от Тебес, а името на комплекса идва от това на най-известния му обитател - Свети Георги от Косиба, който пристига от Кипър във Вади Келт през 6-и век.

С времето манастирът става много известен със своето гостоприемство, особено към жени и поклонници, което го отличава от повечето гръцки православни обители. Историческата му съдба след това не е лека - през 7-и век персите нахлуват в района, унищожават манастира и убиват всичките 14 монаси в него. Техните черепи и кости още могат да се видят в параклиса на манастира. „Свети Георги“ е построен отново от кръстоносците през 1179 г., но е напуснат след изгонването им от Светите земи. Все пак, манастирът възкръсва от нищото, благодарение на усилията на гръцкия монах Калиникос, който успява да го възстанови между 1878-1901 г. Камбанарията е построена през 1952 г., а нов мост е построен през 2010 г. за удобство на посетителите.

Манастирът

Само пет манастира все още са функциониращи в юдейската пустиня и „Свети Георги“ е един от тях. В пещерите и вдлъбнатините в скалите все още се молят неколцина монаси, които живеят там. В комплекса има две църкви - на Свети Георги и Свети Йоан, и църквата на Дева Мария, като и в двете има много мозайки, рисунки и икони. Туристите могат да разгледат гробниците на първите отшелници, които са дошли по тези места, както и пещерната църква на свети Илия, до която се стига по стълби от вътрешния двор. Гледката от манастира разкрива градини с кипариси и маслинови дръвчета отсреща.

„Свети Георги“ се намира на 20 километра от Йерусалим и на 9 километра от Йерихон, и е отлична дестинация не само заради манастира, но и заради околностите му. Във Вади Келт се намира една от най-старите синагоги в света – Шалом Ал Израел, а ако се спуснете към Червено море, ще видите останките от древен акведукт, дървен мост, пресичащ река Нахал Прат, и басейнът Еин Келт.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин