Най-внушителните скални форми в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-внушителните скални форми в света
Автор: Стефан Стефанов
Най-внушителните скални форми в света

Когато природата реши да направи нещо масивно и внушително, тя въобще не си играе.

>

>

 

С фундамент от мощна скала и с помощта на времето, и ерозионните процеси, нейните творения в планините и дори насред океана се извисяват пред очите на хората в продължение на милиони години и провокират въображението им.

32254

Пико Као Гранде

Сао Томе и Принсипи

Насред цялата зеленина на джунглата, сякаш от земята, изниква с цялата си мощ тази огромна скала. Внушителната й височина от 663 метра прави всичко около нея да изглежда миниатюрно, а главата на този колос доста често е обвит в облаци.

 *

32256

Пирамидата на Боул

Австралия

Тя се намира на 20 километра югоизточно от австралийския остров Лорд Хоу в Тихия океан. Кръстена е така на откривателя си - лейтенант Хенри Боул. Пирамидата е висока 548 метра и е остатък от мъртъв вулкан. Интересен факт е, че обитатели са й гигантски насекоми, наречени Dryococelus australis.

 *

32258

Нацепения остров/ Клефт Айлънд

Австралия

Местните с право я наричат Скъл рок (Скала-череп). От австралийския бряг може да се види тази огромна, неравна скала, която прилича на отворена паст на морско чудовище. За съжаление, Клефт Айлънд може да бъде само гледан, защото достъпът до скалата е невъзможен, освен с хеликоптер. Нищо чудно - стените на Скъл рок са високи 50 метра.

 

*

32255

Пещерата Фингал

Шотландия

Фингал определено е доста зловеща (за щастие, необитаема) 70-метрова морска пещера с уникална структура. Изглежда като нещо, което би приютило поне едно морско чудовище от легендите.

 *

32257

Планината Тор

Канада

Канадската планина е известна с това, че има най-опасната вертикална линия с наклон от върха (също Тор) от 15 градуса по вертикала и това я прави изключително популярно място за катерачите.

*

32253

Кейп Пилар

Тасмания

Изолираните, внушителни скали на Кейп Пилар се извисяват на 300 метра от вълните. Кейп Пилар предлага и най-добрата гледка към острова.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин