Полиняно а маре – градче на ръба на скалата - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полиняно а маре – градче на ръба на скалата
Автор: Мария Ангелова
Полиняно а маре – градче на ръба на скалата

Полиняно а маре е кацнало на ръба на 20-метрова отвесна скала, в чиято основа тихо се плискат прозрачните води на Адриатическо море. И почти можете да се закълнете, че чувате в прибоя известната песен "Вола-а-аре! О-о!"...

Макар че няма да сте първите, които откриват това италианско крайбрежно бижу, Полиняно е пренаселено горе-долу само през август. Чужденците са малко, а сувенирните магазинчета са доста по-малко от традиционните пекарни, месарници и кафенета.

30467

Старото Полиняно

В миналото градчето е било важно - император Траян построява своя път Виа Траяна през 108-110 г. От него до днес е оцелял мост, малко встрани от историческия център на Полиняно.

Векове по-късно преминаването през Порта Векия (Старата порта) е като да прекрачиш времеви портал. Старата част на Полиняно е лабиринт от улички, които се вият, преплитат, пресичат и сякаш съществуват само за да те объркват. Тук обаче не може да съществува изгубен пътешественик, защото изгубването сред ослепително белите сгради е съвсем нарочно и повече от приятно.

30465

Вола-а-а-аре! О-о!

Незнайните пътища със сигурност ще те отведат до една от трите панорамни тераси с гледка към Адриатическо море. Където пък можеш да си запееш „Вола-а-а-аре.О-о! Канта-а-аре. О-о-о!“. Прочутата песен е на Доменико Модуньо, който е родом от Полиняно. С което пък местните съвсем основателно си се гордеят. 

Скали за гмуркане, пещери за откриване

Едно кафе ристрето на площад Виторио Емануеле и е време за плаж. Вече няколко години плажът, който се намира само на няколко минути от историческия център на Полиняно, получава син флаг – сертификат за качество. А ако си от екстремните натури, може да се пробваш в скоковете от скалите, заради които тук пристигат гмуркачи от цял свят.

30466

30469

В основата на скалата, на която е кацнало градчето, се намира една от най-посещаваните пещери – Палацезе. Легендата разказва, че кралицата на Неапол Джована I, преди близо 700 години, толкова харесала блещукащите светлинки и цветове в пещерата, че решила да направи там романтична пауза със своя личен слуга.

Полезна информация: От Бари до Полиняно а маре се стига за 20 минути с влак, билетът е около 3 евро.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин