Марина река: Ботаническа класна стая на открито - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марина река: Ботаническа класна стая на открито
Автор: Мария Ангелова

Едва ли има дете, на което да не му се иска да напусне четирите стени на класната стая. И ако ученето е толкова задължително, поне да се случва на интересни места.

Малцина знаят, но в България съществуват места за уроци на открито. В Странджа, в защитена местност Марина река, на 12 км от Царево, има истински ботанически кабинет под открито небе. При това тук не просто можете да разгледате растения в гората, а да се запознаете с видове на милиони години.

Какво ще видите в Марина река

На открито, сред гората има чинове и табла, където само за един учебен час всеки може да се запознае с видове от изгубената преди милиони години терциерна флора (ако сте забравили от училище - терциер е времето между измирането на динозаврите преди 65 милиона години и началото на последната ледникова епоха преди 1,8 милиона години).

40722

40723

Защо мястото е толкова интересно?

По време на терциера в цяла Европа има богата растителност, която през ледниковата епоха в продължение на хиляди години е покрита с до 25 м лед. Странджа е единствената част на континентална Европа, която не е покрита с лед, заради което и много от растенията тук са толкова древни.

Тук растат зеленики (цъфтят през май), тисово дърво (чиято дървесина е толкова здрава, че в миналото от нея са правели лъкове и стрели), както и вечно зелените храсти на лавровишната и джела. Пътеката е лека за изминаване, приятна и полезна.

40721

Полезна информация: За да стигнете до защитена местност Марина река, тръгнете от село Българи в посока Царево. На 4 км след селото вдясно от пътя има табела (с много малка отбивка, трябва да оставите колата си плътно до пътя). Ако идвате от Царево, отбивате при табелата за Малко Търново и след 12 км ще видите табелата вляво. Маршрутът е малко над километър, като се движи по стар коларски път.

*

Вижте какво още можете да видите в Странджа.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин