Марица Манярес: Не бъдете туристи, бъдете пътешественици - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марица Манярес: Не бъдете туристи, бъдете пътешественици
Автор: Стефан Стефанов
Марица Манярес: Не бъдете туристи, бъдете пътешественици

Едни от най-добрите разговори се получават напълно случайно, а от тях определено остават и добри познанства. Колумбийците Марица Манярес (или просто Миша) и асистентът й Дани Карвахал се появиха изненадващо на събиране в един приятел в центъра на София и от разговорите с тях лека-полека стана ясно, че двамата латиноамериканци са повече от добра компания.

По някое време Миша спомена, че е дошла да участва в изложба в столицата, която не запомних в онзи момент, но по-късно стана ясно, че тя и нейната хартиена арт инсталация са част от програмата на София Хартиен Арт Фест 2015 .

Тъй като Миша е изключително интелигентен и приятен събеседник, опитен пътешественик и креативен артист, не пропуснах шанса за едно истинско латино-българско интервю за Peika.bg.

34829

Няма начин да не започнем с името и това дали има и други Марици в Колумбия?

- Срещала съм други жени с това име, но те винаги са били по-възрастни от мен. Винаги има определени имена, които се носят от много повече хора, в сравнение с други. Например в Колумбия повечето момичета, родени през 80-те, имат едни и същи 5 имена. Моето не е от тях. Майка ми просто го е харесала. Открих, че „съм“ българска река, когато бях на 11 години и не можех да съм по-щастлива. Не съм име, аз съм място!

Марица е доста ерудирана и затова не е изненада, че от 12 години е преподавател по архитектура в частен университет в Богота. Какво е довело един свободен дух като нея в университета и как се справя с професията?

- Мисля, че всеки би искал да бъде учител в някакъв етап от живота си. Исках да съм такъв още преди време, но се отказах, защото се влюбих в проучванията. После бившият ми шеф ми се обади и ме попита дали искам да работя в университета и аз не се поколебах. Това е перфектната работа – плащат ми, за да чета!

Моята стратегия със студентите е да им помогна да започнат сами да задават важните въпроси. Предполагам, че самата аз съм имала учители със същия подход, но като студент пропускаш много неща, защото много се разсейваш. Опитвам се да им помогна да осъзнаят каква възможност имат за това, че са в университета. В същото време ми се иска да вярвам, че образованието, което давам, може накрая да промени нещата в положителна посока.

Както вече стана дума, Миша участва като гост-артист на София Хартиен Арт Фест 2015, а инсталацията й може да бъде видяна до 23 май във Vivacom Art Hall в София. Колумбийката е един от щастливите хора, чието изкуство им дава възможност да пътуват по света – до този момент тя е била в Германия, Холандия и България по този повод. Очевидно вдъхновение не й липсва, но откъде идва то?

- Занимавам се с изкуство от хартия и това е, което винаги съм правила. Хартията е нещо, познато в нашия бит - всеки я вижда, всеки я ползва, но хората не я възприемат като материал за изкуство. Затова обичам да работя с нея толкова много - тя губи обичайната си функция и се превръща в изкуство.

Колкото до вдъхновението - то е свързано с работа. Трябва да се съглася с Пикасо, който е казал: „Вдъхновението съществува, но трябва да те намери, докато работиш.“ Така че, вдъхновението не е само в един момент, то трябва да може да те намери във всеки момент. Освен това, моят личен съвет към всеки артист е да намери език на изразяване, с който се чувства удобно, да опита множество неща, докато го намери. Ако нещо не се получава, вероятно това не е неговото поле на изкуство.

34827

Марица е родена и през по-голямата част от живота си е живяла в колумбийската столица Богота. Колумбия е толкова далече от България, че тук не се знае почти нищо за тази държава. Миша е идеалният човек да разкаже истините и митовете за нея.

- Обичам Колумбия! Ние сме хаотични, шумни и... латиноамериканци! Страната не е опасна, въпреки че, разбира се, има места, които трябва да избягваш. Но това е така във всяка страна. Можете да дойдете във всеки голям град и да сте в безопасност или да пътувате до изключителни плажове. Ние обичаме чужденците, така че всеки ще се радва да ви помогне, ако имате нужда. В същото време, най-големият мит за Колумбия е, че само правим наркотици. Не е така, ние знаем колко кръв се е проляла около наркотрафика и много добре знаем за каква война става въпрос.

Колкото до Богота - цялото население на града е колкото това на България! 7 милиона души живеят на 1600 кв.км, вместо на 111 000 кв.км! Затова улиците са винаги пълни, шофирането е невъзможно и градът огромен. Това също означава, че има доста неща за правене, а означава и че има доста странни неща, които се случват по улицата!

34828

Понеже сме от Peika.bg, не можем да се сдържим да не попитаме кои дестинации в Колумбия би препоръчала една колумбийка?

- 1. Кабо де ла Вела 2. Картахена 3. Меделин 4. Саленто и триъгълника на кафето 5. Богота и околностите

Марица е пътувала много досега – в Латинска Америка в Аржентина и Уругвай, в Северна Америка - в САЩ, а в Европа - в Испания, Италия, Франция, Германия, Холандия, Англия и Шотландия. Като всеки човек, пътешествал повече, тя отказва да посочи любима дестинация. Все пак е интересно да се разбере какво е за нея Европа – източникът на култура за нейния континент.

- За мен Европа винаги е била мечта – място на култура, на класиците в изкуството, на невероятна архитектура, на барока и останките от средновековните времена! Така че тя винаги е каквото очаквам и даже повече, за щастие!

Единственото, което Марица е знаела за България, преди да дойде, е била реката на нейно име и храм-паметника "Св. Александър Невски". Какво й е мнението за българите и България след около седмица, прекарана в страната?

- Тук хората ми харесват, всеки, който срещнах, беше наистина общителен, любезен и услужлив. София е хубава и, тъй като сега е пролет, успях да видя паркове, пълни с цветя и поляни с глухарчета. Не ми харесва това, че откакто се разбра, че България е най-бедната страна в ЕС, хората не забелязват колко е хубава София. В сравнение с много градове в Латинска Америка, вие имате много повече възможности в този град. Иначе е забавно колко много колумбийците си приличаме с вас, българите. Толкова, че българите биха могли да бъдат колумбийци!

През август Миша отива отново в Буенос Айрес, този път, за да завърши докторантурата си и ще остане там в следващите 4 години. Казва, че планира още пътувания, защото те са единственият начин да имаш подреденост и визия в живота си. Какъв е нейният съвет към хората, които пътуват?

- Не бъдете туристи, бъдете пътешественици. Не ходете на много популярни места и бъдете като местните хора!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин