Марков камък – част от древно тракийско светилище - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марков камък – част от древно тракийско светилище
Автор: Вероника Иванова

В землището на село Долно Ябълково може да бъде видяно древно тракийско култово съоръжение, известно като Марков камък.

Точното му местоположение е на 2,5 км югоизточно от село Долно Ябълково, в посока село Белеврен, като самият камък е разположен на склона на десния бряг на река Паперица. Представлява мегалитен валун с височина 8 м, закрепен върху две скали, така че под него се образува процеп. На върха на камъка още в древността са били издълбани две кръгли котловидни вдлъбнатини, които местните днес наричат “очите на Бога”. Смята се, че водата, която се събира в тях има лечебни свойства.

Камъкът за пръв път е описан, като археологически обект от братя Шкорпил. Датиран е от XII-VII век пр. Хр. и е считан за част от древно тракийско светилище от ранната Желязна епоха. Намерените артефакти в района сочат, че най вероятно светилището е свързано с култа  към Слънцето, плодородието и Великата Богиня майка.

В по-близкото минало тук са се изпълнявали различни изцелителни култово-обредни практики. Страдащите от очни болести са идвали, за да изплакнат лицето си със свещената вода, събрала се в скалните вкопавания на върха на камъка. На това място са се практикували и ритуали за лекуване на женско безплодие. Формата на самия мегалитен валун, напомня космическо яйце, което според учените със сигурност свидетелства за древен посветителен ритуал.

Съществувало е поверие, според което ако човек мине 3 пъти през процепа, образувал се под камъка, ще се отърве от всички болести. В наши дни хората продължават да минават оттам “за здраве”.

Тъй като Марков камък е добре известен на местните жители, няма как да не възникнат и множество легенди, свързани с произхода му.

Според едно от тези предания семейството на Крали Марко живеело по тези земи. Той имал двама братя и когато баща им починал оставил на тях всичките си имоти, а на него само една тепавица край реката. Исполинът се ядосал и захвърлил един огромен камък към гората, а после хукнал да бяга и без да иска настъпил камъка. Стъпката му се отпечатала и днес там се събира лековитата вода.

Друга легенда гласи, че Света Богородица е изпуснала камъка. Тя искала да  помогне на византийския император Константин да изгради крепостна стена около Константинопол и понесла в престилката си камъни. Един от тях паднал край Долно Ябълково – това бил днешният Марков камък.

Според разкази на местни очевидци, на около 50 м североизточно от камъка е съществувал долмен, който е бил разрушен напълно през 70-те години. На около 150 м западно пък можело да бъде видян скално изсечен трон, а на 300 м югозападно – дълъг хоризонтално разположен камък. По него ясно си личали издълбани форми, наподобяващи часовник – кръг с диаметър около 40 см с малка дупка в средата.

Оттук през годините са минали и много иманяри, като за това свидетелстват множеството изкопи и разхвърляните счупени каменни плочи. Според някои местни иманярски легенди тук е заровено златото на Вълчан войвода.

В наши дни е поставена стълба, по която посетителите да могат да се изкачат до върха на камъка. Мегалитното  съоръжение е обявено за Природна забележителност през 1973 г

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин