Маршрути из старите квартали на Лисабон - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрути из старите квартали на Лисабон
Автор: Мария Ангелова

Една карта на града, чифт удобни обувки и парченце откривателски дух – това е всичко, което ви е необходимо в Лисабон, за да почувствате неповторимата му атмосфера. Оттук преди повече от 500 години Вашко да Гама потегля на експедициите си в търсене на морския път до Индия. Вие пък можете да се отправите из старите квартали на града, за да откриете тази невидима частичка, която кара всички, посетили веднъж Лисабон, да се влюбят в него завинаги.

Байро Алто

Байро Алто (Bairro Alto) е най-подходящ за отправна точка. Този квартал има две лица, различни колкото тъжната и веселата маска в символа на театъра. След като веднъж се разходите из него, няма как да го сбъркате, ако попаднете там отново. През деня улиците са тихи, дори полузаспали. Можете да спрете в някоя от уютните чайни или закътаните книжарници. Има и бутици, магазини за алтернативна и фънки мода, чиито витрини крещят за внимание. Те обаче се оживяват чак след залез слънце и остават отворени до късно през нощта. Байро Алто е истинска нощна птица – тук са многобройните ресторанти, от които звучи фадо на живо, а баровете са пълни с най-различни хора. Много често посетителите просто стоят с питие в ръка по павираните улички и се наслаждават на меките нощи в Лисабон.

Шиадо

От Байро Алто слезте надолу към Шиадо (Chiado). Това е нещо като елегантното,може би мъничко надменно, ъгълче на Лисабон, в което се събират млади творци и интелектуалци. Тук изобилства от театри, старовремски кафенета (включително култовото Café а Brasiliera) и магазини за изискани бижута. И две думи за Café а Brasiliera - открито е през 1905 г. и го наричат Бразилското кафене заради оригиналните бразилски кафеени зърна, които са се продавали тук в торби по половин килограм. По това време кафето не е било никак популярно сред жителите на Лисабон и затова собственикът на кафенето - Адриано Телеш, предлагал безплатна чашка ароматно епсресо на всеки, който си купи поне един килограм зърна.

Кармо

В съседство с Шиадо е Кармо, където можете да откриете опрощение след „греховете“ на Байро Алто. Или поне така се твърди на камъка, поставен на входа на останките от църквата в Кармо. С готически букви папа Климент VII е написал, че дава 40 дни милост (в католическата църква това е освобождаване от всякакви религиозни наказания – или индулгенция) на всеки „праведен християнин“, който влезе в църквата. Храмът е сериозно пострадал по време на земетресението от 1755 г. (преди това е бил най-големият в Лисабон) и сега е без покрив. А на мястото на някогашния олтар има малък археологически музей.

Баиша

Връзката между Кармо и Баиша (Baixa) е прочутият асансьор Санта Жуща (Santa Justa), построен от един от чираците на Густав Айфел. Можете да се качите най-горе и да видите Лисабон от птичи поглед. Самият Баишае квартал, създаден за пазаруване. Магазините и цените са всякакви, а ако тръгнете по главната му артерия – улица Аугуща (Rua Augusta), ще стигнете до прекрасния площад Росио (Praça do Rossio). От площада започва и Булевардът на свободата (Avenida da Liberdade), където отново ще се върнете повече от век назад във времето. Именно този булевард е бил „стъргалото“ на лисабонския елит през 19-ти век. Благородниците са минавали, за да видят и да бъдат видени. Тази атмосфера се е запазила и до днес, но в малко по-различен вариант – тук се намират едни от най-скъпите бутици в столицата.

Алфама

След като сте разгледали Булевардът на свободата, отправете се към брега и влезте в най-фотогеничния лисабонски квартал – средновековния Алфама (Alfama). Тъй като почти всичко тук е построено с дебели каменни стени, сградите оцеляват по време на земетресението от 1755 г. и в този квартал правите още една голяма крачка назад във времето. Алфама е като селце в града – с тесните си улички, миниатюрните си площади и бели къщи с типичните рисувани плочки азулежу за украса. Тук се намират също и замъкът Сао Жоржи, Лисабонската катедрала „Се“, манастирът Сао Висенте де Фора и Музеят на азулежуто.

Ако сте избрали за разходка вторник или събота, само на няколко пресечки от катедралата кипи оживена търговия на битпазара. Там, както подобава на всеки битпазар, има от всичко по много, включително и ценни находки, стига да ви се обикаля и рови достатъчно дълго.

Макар и вече с покупки в ръце, отидете и до катедралата Санта Аполония, откъдето можете да продължите със спокойна разходка из крайбрежния квартал.

А след като веднъж сте минали по маршрутите из старите квартали на Лисабон, вече можете да начертаете и своята собствена карта.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин