Мартиника – да усетиш духа на Карибско море - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мартиника – да усетиш духа на Карибско море
Автор: Peika.bg
Мартиника – да усетиш духа на Карибско море

Форт дьо Франс е столицата на Мартиника и е разположен сред пищната зеленина на острова, който се намира в Карибско море и е познат още като „островът на цветята”.

Мартиника е с вулкански произход и заема площ от 1128 кв. км. И над 46% от него е зает от красиви тропични гори, в които все още се срещат различни малки гризачи, земноводни, влечуги, разноцветни пеперуди, красиви птици, пърхащи колибрита и редки ендемични представители на паяците и бръмбарите.

Климатът е тропичен с високи температури около 25 градуса през цялата година. Най-високата точка на Мариника е прочутият вулкан Мон Пеле (1397 м), който отнел живота на над 30 000 души, след като изригнал през 1902 г. Интересен факт е, че тогава жив останал само един затворник, чиято килия го запазила от бушуващата стихия на вулкана. Днес в града има малък музей, посветен на това изригване на Мон Пеле, където се пази камбаната на църквата, повредена по време на изригването, както и много предмети от бита на хората от това време.  

Към днешна дата населението на острова е около 400 000 жители, като официален език е френският, а разговорният език патуа. Що се отнася до вярата на местните – там преобладават католиците, но се изповядва и хиндуизмът, както и някои местни езически религии, предимно с африкански произход.

Мартиника е перфектната дестинация за хората, които не обичат много населените места, тъй като туризмът е много добре развит – островът посреща над 1 млн. туристи годишно, а курортите са малки и приятни. Имайте предвид, че Мартиника се слави със своите фабрики за ром, добиван от захарна тръстика и известен като една от качествените напитки в Карибския басейн. На няколко места може да се посетят такива фабрики и да се дегустира легендарната напитка.

Мартиника – да усетиш духа на Карибско море

Там можете да посетите красивия ботанически парк-градина „Балата”, който се намира в близост до Форт дьо Франс. Столицата е с население над 140 000 жители. Градът е разположен в устието на река Мадам на няколко хълма. Естественият му център е старият град с прави улици и къщи, останали от различни епохи, но запазили чара на отминалите времена. 

Типичната кухня на острова преставлява едно приятно и екзотично съчетание на африкански и френски кулинарни традиции, а на места се приготвят и азиатски ястия. Според някои специалисти кухнята на Мартиника е сред най-изисканите в Карибския басейн. В местната храна се включват различни морски дарове, сред които риби, раци, лангусти, скариди, калмари, миди. След морските храни следват вкусни специалитети от пилешко, свинско, телешко и овче месо, гарнирани със специални сосове и салати от плодове и зеленчуци. 

Мартиника – да усетиш духа на Карибско море

Що се отнася до транспорта на острова, имайте предвид, че маршрутките са доста нередовни и не отговарят на разписанията. Една валидна тяхна алтернатива обаче е пътуването на автостоп. Населението на Мартиника е изключително гостоприемно и ще ви приеме с отворени обятие и с готовност да помогне с каквото може. Там е мястото, където наистина може да се почувства духът на Карибите и където човек да намери спокойствието в едно отдалечено кътче.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин