Мечтана дестинация - Куба - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мечтана дестинация - Куба
Автор: Елена Исаева

Куба е най-големият остров в Карибско море, разположен в северната част на Карибско море, на юг от Съединените щати и Бахамските острови и на изток от Мексико.

Остров Куба обхваща площ от приблизително 109 884 квадратни километра (42 426 квадратни мили).

Мечтана дестинация - Куба
Снимка: pixabay.com

Столицата на Куба е Хавана, разположена на северозападния бряг на острова.

Куба има тропически климат, характеризиращ се с топли температури през цялата година, с по-хладни и сухи зими и по-топли и влажни лета.

Страната може да се похвали с разнообразни пейзажи, включително планини, хълмисти хълмове, плодородни равнини и зашеметяващи плажове.

Планинската верига Сиера Маестра в югоизточна Куба е най-високата планинска верига в страната, като Пико Туркино е най-високият връх, стоящ на 1974 метра (6476 фута) над морското равнище.

Куба е дом на множество национални паркове и природни резервати, защитаващи нейното богато биоразнообразие, включително ендемични видове като кубинския крокодил и кубинската хутия.

Куба е била обитавана от местни народи, известни като Taíno и Ciboney, преди пристигането на испанските изследователи в края на 15 век.

Испанската колонизация на Куба започва през 1492 г., когато Христофор Колумб акостира на острова по време на първото си пътуване до Америка.

Куба остава под испанско управление до Испано-американската война през 1898 г., когато Съединените щати се намесват, което води до независимостта на Куба от Испания.

След независимостта Куба става република, но по-късно преживява политически смут и е управлявана от различни правителства до Кубинската революция през 1959 г.

Кубинската революция, водена от Фидел Кастро и Че Гевара, свали правителството на Фулхенсио Батиста, което доведе до създаването на социалистическа държава в Куба.

Фидел Кастро беше министър-председател и по-късно президент на Куба до 2008 г., когато неговият брат Раул Кастро пое президентския пост.

Мечтана дестинация - Куба
Снимка: pixabay.com

Социалистическото правителство на Куба приложи различни социални и икономически реформи, включително всеобщо здравеопазване, безплатно образование и преразпределение на земята.

Хавана, столицата на Куба, е известна с богатото си културно наследство, цветна колониална архитектура и оживена музикална и танцова сцена, включително салса, мамбо и румба.

Куба е известна със своите пури, особено със световноизвестните кубински пури, които се смятат за едни от най-добрите пури в света.

Кубинската кухня е смесица от испански, африкански и карибски влияния, включваща ястия като arroz con pollo (ориз с пиле), ropa vieja (настъргано телешко задушено) и moros y cristianos (черен боб и ориз).

Икономиката на Куба се движи предимно от селското стопанство, туризма и индустрии като биотехнологии, фармацевтични продукти и добив на никел.

Кубинското правителство поддържа планова икономика с държавен контрол върху основните индустрии и ограничено частно предприятие.

Туризмът е значителен източник на приходи за Куба, като милиони посетители се стичат на острова всяка година, за да се насладят на неговите плажове, исторически места и жизнена култура.

Кубинското песо (CUP) е официалната валута на Куба, въпреки че конвертируемите песо (CUC) се използват от туристи и за определени транзакции.

Въпреки естествената си красота и културни забележителности, Куба е изправена пред икономически предизвикателства, включително ограничен достъп до чуждестранни инвестиции и търговски ограничения, наложени от Съединените щати.

Ембаргото на Съединените щати срещу Куба, известно още като кубинската блокада, е в сила от 1960 г. и има значително въздействие върху кубинската икономика.

Куба е изградила репутация на своята здравна система, която предоставя безплатни медицински грижи на всички граждани и е постигнала значителен напредък в резултатите от здравеопазването и продължителността на живота.

Биотехнологичната индустрия е ключов сектор от икономиката на Куба, като страната произвежда набор от фармацевтични продукти и ваксини както за вътрешна употреба, така и за износ.

Куба направи значителни инвестиции във възобновяема енергия, особено във вятърна и слънчева енергия, като част от усилията си да намали зависимостта от вноса на петрол и да насърчи екологичната устойчивост.Образованието е високо ценено в Куба, с ниво на грамотност от над 99% и безплатно образование, предоставено на всички нива, включително основно, средно и висше образование.Куба има богато културно наследство, като обектите на световното наследство на ЮНЕСКО като Старата Хавана, долината Винялес и Тринидад запазват колониалната архитектура на острова, исторически забележителности и културни традиции.

Кубинската музика, включително жанрове като сон, салса и афро-кубински джаз, спечели международно признание и повлия на музикалните стилове по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин