Мека – свещеният град, който изчезва - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мека – свещеният град, който изчезва
Автор: Peika.bg
Мека – свещеният град, който изчезва
Снимка: Flickr.com

Дните на промени, в които живеем, не подминават дори древните свещени места. Туризмът и бързият транспорт в 21-ви век увеличават неимоверно потока на посетители към най-важните за религиите градове, а това след себе си води до тяхната промяна и осезаемо обезличаване. Поне това е, което изглежда се случва в един от двата свещени града за мюсюлманите - Мека в Саудитска Арабия.

Навремето Мека е бил прашен, претъпкан град, който е ставал още по-претъпкан заради годишното поклонничество към него. За последните десет години обаче хаджилъкът очевидно е станал удобен повод за организиран туризъм с перспективи. 12 милиона вярващи посещават Мека и Медина всяка година, а до 2025 г. се очаква цифрата да достигне до 17 милиона души. Заради строежите, местната монархия и висшите свещеници имат нужда от пространство и старата част на града буквално изчезва под булдозерите, асфалта и бетона на мащабната урбанизация. Грубата равносметка сочи, че така дотук са изгубени около 400-500 исторически обекта.

За да отворят място за небостъргачите с хотели, властите са взривили една цяла планина, както и старата османска крепост Аджяд, която е била на върха й. Лавинообразната поява на спа-хотели, паркинги и молове пък притеснява местните хора, които не знаят коя ще е следващата съборена къща.

34946

В същото време в най-свещеното място на исляма – Голямата джамия през май 2015 г. е започнал ремонт с цел разширяване на сградата с 400 хиляди квадратни метра. Така, джамията ще може да приема още 1,2 милиона вярващи всяка година, което ще я превърне в най-голямата религиозна сграда в света. Целият проект ще излезе около 690 милиона британски паунда, а заради него са заплашени от изчезване старите османски и абасидски части на свещената джамия. Османските колони са предвидени за взривяване, защото съдържат имената на спътниците на Пророка, което официалната саудитска религия - уахабизмът забранява.

34942

Предполага се, че уахабазимът е основна причина, поради която 90% от автентичната Мека вече е минало. Уахабазимът е най-консервативното крило на исляма, което следва най-стриктно заветите в Корана и разрушава храмове и светилища на други религии или разклонения на исляма. Другата причина, изглежда е комбинацията от мегаломания и алчност на саудитската монархия, която се е самозабравила дотолкова, че не е ясно дори дали къщата, в която е роден самият Мохамед, ще оцелее. Пророкът на исляма е проповядвал, че всички мюсюлмани трябва да са равни, но в днешна Мека равенството вече не съществува.

34943

Доста показателна е гледката на новата Кралска часовникова кула на Мека (600 метра), която се извисява над Голямата джамия в качеството си на най-високата такава кула в света и втората най-висока сграда в света, която се вижда от 30 километра. В същото време от другата страна на джамията е къщата на първата жена на Мохамед, която е превърната в тоалетна, а къщата, в която е роден чичо му, е съборена.

34944

В историята има повече ирония, отколкото може да се предположи на пръв поглед. Доста иронично ще е как най-ревностното крило на исляма може да обезличи най-свещения град за религията си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин