Зона на тишината: Как се правят пари от легенди - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зона на тишината: Как се правят пари от легенди
Автор: Стефан Стефанов
Зона на тишината: Как се правят пари от легенди

Случаят със „Зоната на тишината“ е типичен пример за това как една случка може да бъде преекспонирана от предприемчиви местни хора и раздухана от медиите, докато историята се превърне в легенда.

Т.нар „Зона на тишината“ е област в пустинята на Северно Мексико в близост до град Мапими. За нея за първи път се чува през 30-те години от разказите на мексиканския пилот Франсиско Сарабия, който твърдял, че радиото му спряло да работи, докато летял над участъка. През 1969 г. там пада метеоритът Алиенде, а през 1970 г. в легендата се включва и американската армия. Тогава от военната база близо до Грийн Ривър, Юта, изстрелват ракета към тестовата площадка в Уайт Сендс. Ракетата обаче изобщо не излита към предначертаната цел, ами продължава 640 километра на юг от целта и се приземява в пустинята до Мапими. Експертите намират ракетата след 3 седмици, а местното правителство не позволява историята да излезе в медиите, което допълнително разпространява слухове за мястото.

От цялата работа се възползва Хайме, който е бил нает да пази ракетата от вандали и търсачи на паранормалното. Хайме спечелил пари от това и след като тя е изнесена, той и още двама местни обявили, че искат да направят хотел в близост до мястото. Предполага се, че именно от него тръгва популярният мит за „Зоната на мълчанието“ - това е мистериозното място, където радиовълните изчезват, а компасите не посочват магнитния север, после извънземни, духове, правителства и пр.

Интересното в тази история е, че версията на Хайме продължава да набира популярност и до днес. Дори в наши дни в пустинята до Мапими всяка година се стичат хора, които да видят с очите си чудото. Въпросът е, че не го виждат, защото го няма. Но пък местните, за които легендата е единственият начин да изкарат пари, имат готов отговор на неприятната ситуация – зоната на тишината си е там, само че се движи и затова е трудно ефектът й да бъде уловен.

Доста удобно обяснение, но не е луд този, който яде баницата. Така че, ако ви хрумне някоя безумна история и подходящо място за декор, вече знаете как да изкарате малко допълнителни пари.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин