6 съвета за пътуване в пустинята - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 съвета за пътуване в пустинята
Автор: Стефан Стефанов
6 съвета за пътуване в пустинята
Снимка: Flickr.com

Субтропичната пустиня вероятно е едно от най-измамните места на планетата, просто защото изглежда твърде безопасна. Огромни дюни от пясъци, трепкаща мараня и безкрайно синьо небе. Красива, тиха и тайнствена, пустинята звучи като екзотично предизвикателство за всеки пътешественик.

Ако ще пътешествате на подобно място, трябва да знаете няколко неща.

1. Първото е, че всичко, което знаете за пустинята от филмите е... истина. Подготовката действително е от ключово значение, защото в пясъчната пустош всяка контузия, рана, липса на течности или топли дрехи за нощта може да се окаже фатална.

2. Дехидратацията е вероятно най-голямата опасност в пустинята. Под палещото слънце и сред нажежените пясъци всяка капка вода от тялото ви ще бъде изцедена. Ето защо се налага да пиете поне по 4-5 литра на ден, за да се предпазите от опасно обезводняване.

3. Говорейки за слънцето, то добавя още един неприятен детайл към предизвикателството пред всеки пътешественик. Ако не сте защитени както трябва от лъчите му, можете да получите сериозни изгаряния. Трябва да сте сигурни, че сте максимално защитени с голям шал за лицето, дрехи, покриващи крайниците, чорапи и високи обувки. Все едно е през зимата, но сте в пустинята. С една разлика – през нощта наистина настава зима.

4. Ако сте решили да нощувате в пустинята, дебелите дрехи и спалният чувал ще станат най-добрите ви приятели, защото е възможно температурите да паднат до  -18°C (ако сте в Сахара). И е по-добре да ги имате в раницата си, защото да сте недоспали от студа е една от най-лошите опции в пустинята на другия ден.

5. Всичко налично за ориентиране там трябва да ви е подръка - добрите стари карти, GPS-ът и компасите са задължителни, затова най-добре е и да знате как да разчитате тези карти и да познавате компаса. Не ги подценяйвате -  тези предмети са доказали стойността си през вековете. Всички те ще са ви нужни, защото пейзажът в пустинята е толкова еднообразен, че като нищо можете да се загубите.

6. Не на последно място, за вашето пътуване ще ви трябват аптечка, швейцарско ножче и храна, богата на протеини, както и удобна раница, в която да сложите цялата си екипировка.

Пустини като Сахара и Калахари са най-голямото предизвикателство, защото са най-големи, съответно и най-опасни. Ако искате да започнете с нещо по-лесно, най-добре идете в пустинята Мохаве в САЩ, която е най-малката на планетата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин