Мистериозната спирала в пустинята Сахара - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мистериозната спирала в пустинята Сахара
Автор: Мария Ангелова

Тези мистериозни кръгове в пустинята Сахара съществуват от вече далечната 1997 г. Те са прецизно оформени в спирала, а общата площ на пустинното творение е 100 000 кв.м. Но как са се появили кръговете сред пясъците на африканската пустиня?

Отговорът се крие в споделената любов на трима артисти, които обожават да работят в пустинята. Авторът на инсталации Данае Страту, индустриалният дизайнер Александра Страту и архитектът Стела Константинидес под общото име D.A.ST. Arteam са хората, на които им хрумва да създадат този проект, носещ поетичното название „Пустинен дъх“ (Desert Breath). Според авторите пустинята, както и тяхната спирала, символизират усещането за безкрайност. 

Пустинната спирала се намира в източната част на Сахара, близо до град Ел Гуна в Египет и недалеч от брега на Червено море.

За изпълнението на проекта 8000 куб.м пясък са изкопани и симетрично натрупани. В центъра има кухина с диаметър 30 м, пълна догоре с вода.

Макар че е създаден толкова отдавна, „Пустинен дъх“ все още съществува. Вече се забелязват някои следи на разрушение, но със сигурност още много години ще може да бъде видян.

Творението на арт триото може да бъде видяно и през сателитите на Google Earth. Достатъчно е да въведете координати 27°22'54.59"N, 33°37'48.46"E.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин