Места, където гравитацията не работи? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Места, където гравитацията не работи?
Автор: Peika.bg
Места, където гравитацията не работи?
Снимка: flickr/Kartikeya Kaul

Колкото и странно да звучи в различни райони по света наистина съществуват мистериозни места, които сякаш успяват да победят гравитацията.

Когато са там, колите, изключени от скорост, се движат по инерция нагоре по хълма, а велосипедистите се запират, когато трябва да се спуснат по него.

Тези мистериозни места са известни като гравитационните хълмове и се намират в Кънфюжън Хил в Калифорния и Магнетик Хил в Канада. Разбира се, за тях се разказват различни истории, чрез които човешкият ум се опитва да разбере необичайните им свойства. Те варират от слухове за магически въздействия и сили до гигантски магнити, заровени в земята, незнайно от кого.

Каква обаче е причината за странното „поведение“ на гравитацията по тези места? Оказва се, че странният феномен е просто оптична илюзия. Тя е толкова добра и убедителна, че е невъзможно да се повярва в нея без прецизно физическо оборудване.

Но ако измерите точно разликите във височините между върха на гравитационния хълм и долната му част, ще видите, че всичко е наобратно и „върхът“ се намира по-ниско от „долината“. Затова имайте предвид, че понякога дори най-силното ни сетиво - зрението, може да ни изиграе лоша шега!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин