Загадъчното море от малки могили - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Загадъчното море от малки могили
Автор: Peika.bg
Загадъчното море от малки могили

Море от малки могили, които са като направени по калъп, можем да открием в резервата Майма Маундс, намиращ се в щата Вашингтон.

Това е един мистериозен природен феномен, кръстен на едноименната прерия в района. Подобни малки могили могат да бъдат видени и в Арканзас, Калифорния, Луизиана, Тексас и Айдахо, а извън САЩ и в Мексико, Канада, Аржентина, Китай, Австралия и Кения.

Могилите в Майма Маунтс, които над 150 години удивляват учените, са високи между 1 и 3 м и се разпростират на площ от 1800 дка. Там може да се разходите по специално маркирана пътека, дълга 4 км, като освен причудливите образувания, ще видите и вулкана Сейнт Хелънс.

Загадката на могилите в Майма Маундс е неразгадана и до днес. Никой няма представа за техния произход. Геолозите са развили редица хипотези, като най-известните между тях са свързани с циклите на топене на ледниците, ерозия, земетресение, цунами и дори вулканично изригване.

Първоначално може да помислите, че те са дело на човешка дейност, тъй като много наподобяват погребалните могили, открити по Източното крайбрежие на САЩ. Не са известни обаче подобни погребални обреди сред индианците по крайбрежието на Тихия океан. Освен това при разкопките на многобройните могили в прерията Майма не са открити никакви скелети или пък останки от човешки предмети. Въпреки че на езика на местните индианци „майма” се отнася за смърт или погребение, легендите им не дават никаква информация относно произхода на могилите.

След разкопки в щата Вашингтон става ясно, че те са изградени от смес от пясък, дребен чакъл и гниещи растения, което е доста необичайно. Причината е, че повечето земни форми на релефа имат горен пласт от органичен материал, състоящ се от останки на мъртви животни и растения, който е не повече от половин метър. В Майма Маундс обаче този пласт, който е богат на органична материя, е дебел над 2 м.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин