Места от учебниците по История, които да посетите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Места от учебниците по История, които да посетите
Автор: Мая Джамбазова
Места от учебниците по История, които да посетите
Снимка: pirinsko.com

Обичахте ли часовете по История в училище? Дори да не са ви били сред любимимте, сме сигурни, че сега ще погледнете на тях по друг начин!

Тук сме събрали няколко, емлематични за българската история, места, които ще ви потопят в отминали епохи!

Къкринското ханче

За внимавалите в часовете по История в училище е известно, че Апостолът на свободата Васил Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче. Това се случва на 27 декември 1872 г. След това Левски е съден и обесен край София на 6 февруари 1873 г. (19-и февруари по нов стил).

В края на 19-и век Къкринското ханче изгаря при пожар. Остават само основите му и местните поставят паметна плоча на мястото на 26-и декември 1901 г. Но родолюбецът проф. д-р Параскев Стоянов и съратникът на Левски Никола Цвятков, също заловен при ханчето с Апостола, но освободен след обесването на Васил Иванов Кунчев, решават да възстановят историческата сграда.

Възобновяването на къщата-паметник е завършено през 1931 г. и на същата година постройката е тържествено открита. Днес ханчето е част от Стоте национални исторически обекта. Намира се под № 30 в списъка.

Търновския затвор

Музей „Затвор“ във Велико Търново е едно от много места в България, свързано с историята на Българското възраждане. Тук са лежали Левски, Филип Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Бачо Киро. Затворът се строен през първата половина на 19-и век, като първите данни за използването му са от 1854 г.

Сградата е изцяло от камък, като дебелината на стените е 0,70-0,90 см. Тя е снабдена с един приземен и два горни етажа.

Затворът функционира като място за изпълнение на наказания до 1954 г. Днес е музей, за който се плаща вход на каса в двора му. Сградата се намира точно зад музей „Възраждане“ в старопрестолния град.

Експозицията на „Затвора“ включва уреди за мъчения, използвани през епохата на Османското владичество, окови, затворнически униформи, манекени, облечени като заптии.

Бойното поле при с. Ахелой, Поморийско

През 2017 г. честваме 1100 години от битката при река Ахелой, в която българската средновековна армия, предвождана от цар Симеон, побеждава ромеите.

Бойното поле, на което се разгръщат военните действия през 917 г., може да бъде посетено и днес. То се намира встрани от пътя ВарнаБургас, близо до с. Ахелой. Естествено е оградено от Черно море и река Ахелой.

село Ключ

При село Ключ е бойното поле, на което Самуиловите войници губят битката с византийците. След разгрома, който търпят, те биват ослепени. След като те се завръщат в столицата на Самуил, българският цар не издържа и получава инфаркт.

Село Ключ се намира в община Петрич, област Благоевград. В подножието на планината Беласица е и през него протича река Ключка или известна като Липница. Ключ има богата история. Землището му е обитавано още от праисторията, като поселеният има и през Античността, и през Средновековието.

Никопол

Тук Иван Шишман губи двубоя с османските турци. Днес може да бъде посетена Никополската крепост, в която последният български цар от Второто Българско царство, се отбранява. Тя е известна сред местните като „Калето“. В очертанията на укреплението е запазена църквата от 13-14-и век „Св. св. Петър и Павел“, както и част от Шишмановия дворец.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин