Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Автор: Вероника Павлова
Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Снимка: DobromirDimov/Flickr

На 24 май празнуват всички славянски народи и този ден се е  превърнал в символ на славянската културна мощ. 

В България се чества като празник на създателите на българската писменост  - светите братя Кирил и Методий. Те са канонизирани за светци за превода на Библията на славянски език и разпространението на християнството сред славянските народи. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий и Сава.

Днес паметници на Светите братя има из цяла България. Трябва ли обаче да си спомняме за делото им само на 24-и май? Некам винаги помним кои сме! Ето някои от най-емблематичните паметници на Св. Св. Кирил и Методий в страната ни:

Първият паметник на равноапостолите в цял ръст и с книга в ръце е от 1883 г. и е в двора на бившото Казанлъшко педагогическо училище "Св. Кирил и Методий" (днес хуманитарна гимназия носеща тяхното име). Скулптурата е изваяна от учителя Иван Топалов през 1934 г., отлята е от бронз в Държавната военна фабрика и в Механо-техническото училище в града. Материала за паметника събрали учениците и гражданите.

Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Снимка: DobromirDimov/Flickr

Във Враца паметникът на светите братя Кирил и Методий е бил осветен от Врачанския митрополит Калиник на 24 май 2007 г. Петметровата бронзова скулптура на първоучителите се издига до старинната часовникова кула от 1762 г., връстница на Паисиевата история. Монументът е дело на местните скулптори Георги Тешков и Моника Игаренска, които са спечелили обявения национален конкурс.

Националната библиотека в центъра на София носи тяхното име, а пред нея е поставен и техен паметник – един от най-впечатляващите монументи в столицата. Паметникът е дело на скулптора Владимир Гиновскии арх. Иван Иванчев, и е издигнат през 1975 г. Фигурите на Солунските братя се издигат на височина 4,2 м. и излъчат достолепие и мъдрост. Всяка година на 24 май – националния празник, посветен на българската писменост и култура, паметникът се отрупва с цветя от учениците, които изразяват своята признателност към братята първоучители.

Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Снимка: DobromirDimov/Flickr

Построяването на манастира "Св. Св. Кирил и Методий" в Стария Преслав е свързано с 1000-годишния юбилей от успението на Св. Методий през 885 година, покръстването на българите през 864 г., но в последствие и 1000 години от царуването на Симеон Велики. За осъществяването на идеята Четвъртото Народно събрание през 1884 г. взема решение да се издигне храм-паметник. Строежът започнал в края на 1897 г., но бил завършен едва през 1918 година. Окончателно работите привършват към 1926 г. и на следващата 1927 г., когато се навършили 1000 години от царуването на Симеон Велики, храмът бил осветен от Варненския и Преславски митрополит Симеон.

 

Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Снимка: DobromirDimov/Flickr

Паметникът на “Св. св. Кирил и Методий” в Добрич е издигнат през 2007. Композицията, дело на скулптора Никола Богданов, почетен гражданин на Добрич, е висока общо 9 метра. Паметникът е монтиран върху специален постамент пред сградата на централната поща. Проектът за паметника е безвъзмезден жест на автора. Дарение е и проектът на арх. Витлеем Чалъков за оформление на пространството около паметника. Средствата за него са събирани в продължение на повече от пет години от инициативен комитет.

Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Снимка: DobromirDimov/Flickr

Паметникът на „Св.Св. Кирил и Методий“ в Пазарджик е открит на 24 май 2005 г. Той е дело на авторски  колектив: скулптора Спас Киричев и архитект Нина Костадинова – Васева. Проектът е дарение от скулптора Спас Киричев, който създава 5-метровата статуя. Той е роден през 1959 г. в гр. Пазарджик, през 1988 г. – завършва Художествена Академия в София специалност “скулптура” при проф. Борис Гондов. Уникалното в този монумент е, че за пръв път Светите братя се изобразяват с ореоли, които са позлатени, както и свитъка с буквите в ръцете им.Сдружение “Първоучители” се ангажира с реализацията на проекта и кандидатства за финансиране. Фондацията удвои събраните от дарители средства. Бронзовите статуи са разположени в градинката пред общинската сграда. Двамата светци са обърнати с лица на запад.

Паметникът на светите братя Кирил и Методий в някогашната първа столица на Българската държава – Плиска е издигнат през 2015 г. в културно-исторически комплекс -“Двор на кирилицата”. Високите над 2 метра кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори, ръководени от народния майстор Рубен Налбандян. Шест от буквите изписват името на първата българска столица ПЛИСКА. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си. Скулптурите цар Брис и на св. Кирил и св. Методий са изработени от българския скулптор Бехчет Данаджъ.

Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Снимка: DobromirDimov/Flickr

Едва ли сте предполагали, че най-старият паметник на св. св. Кирил и Методий в България се намира в красивото дряновско село Керека. Издигнат е малко след Освобождението – на 6 април 1885 г., когато на много места в България се отбелязват 1000 години от смъртта на Методий. Идеята е на местното читалище и следните негови дейци – учителят Дончо Момчев, свещениците Димитър Лафчиев и Рачо Цочев.

Най-внушителните паметници на Св.Св. Кирил и Методий в България
Снимка: DobromirDimov/Flickr

Камъкът е обработен от местни майстори, като издълбаният в него надпис гласи:
„В памет юбилея на
6 Април 1885 г.
по случай тесящелетието
от смъртта на св. Кирила и Методия.“

Първоначално паметникът е поставен в центъра на църковния двор, а до входа му са засадени две преплетени акации, които символизират светите братя. Много години по-късно, в началото на 21-и век, паметната плоча е преместена в двора на училището, точно до кметството. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин