Мадарският конник и предположенията за произхода му - Мадарски конник - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мадарският конник и предположенията за произхода му
Автор: Мая Джамбазова
Мадарският конник и предположенията за произхода му

Мадарският конник е една от най-известните и будеща спорове забележителности в България.

Не случайно той е изобразен върху българските монети, тъй като е единственият скален релеф в Европа от периода на ранното средновековие. Затова и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Скалният релеф се намира недалеч от село Мадара и на около 20 км. от град Шумен. За да се стигне до площадката, от която се разкрива гледка към емблематичната българска забележителност, трябва да се изкачи 100-метрово стълбище.

За жалост скалата, върху която е изсечен конникът, ерозира и не личи много от първоначалната му хубост. Това затруднява и изследователите в опитите им да разберат какво е било предназначението на релефа, както и да го датират.

Според учени на скалата при с. Мадара е изобразен хан Тервел в победите му, извършени в помощ на византийския император Юстиниан II. Учените дават преимуществено към тази теза, тъй като най-старият надпис при конника е от времето на именно на хан Тервел.

Има друга хипотеза, според която изображението е на тракийски конник. Учените, подкрепящи това твърдение, се позовават на разпространението по българските земи на култа към Херос по това време.

Други специалисти възприемат релефа като персийски и смятат, че на него е изобразен Дарий или древноиранският бог Митра.

Каквато и да е историческата истина, този монумент заслужава да бъде съхранен за поколенията. Наслаждавайте му се, докато все още се извисява гордо в скалите. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин