Шуменската крепост – поглед от платото - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шуменската крепост – поглед от платото
Автор: Мария Ангелова

В местността „Хисърлъка” на Шуменското плато, на 3 км от съвременния град, се издига Шуменската крепост.

В средата на XX век това е любимо място за разходка и отмора на шуменци, но по онова време никой не е подозирал, че там е скрита хилядолетна история. През 1957 г. екип, ръководен от ст.н.с. Вера Антонова, открива мястото на крепостта.

История на крепостта

Сред останалите укрепления на платото, Шуменската крепост играе водеща роля през всички епохи. Шест културни пласта разказват нейната история. Животът тук започва с укрепено поселение на тракийското племе гети (V–ІІ в. пр.Хр.). Римляните превръщат укреплението в доминираща крепост на важен кръстопът (ІІ–ІV в.). По времето на император Юстиниан І (527 – 565 г.) тя пази подстъпите към Стара планина. Многократно разрушавана от нашествия, след кратко прекъсване, животът тук винаги се възстановява. През X в. укреплението отново добива своите стратегически функции. През Късното средновековие (XIIІ–XIV в.) се превръща в един от най-важните градски центрове на Второто българско царство.

40504

Последни проучвания сочат, че градът има функции, близки до тези на столичните центрове. Каменен надпис от ХІV в. разказва, че българският цар Иван Шишман е дошъл в ”град Шумен” (градът вече е носел това име), тук е и една от монетарниците на цар Иван Александър. Крепостта е превзета от войските на Али паша през 1388 г., а  окончателно е унищожена през 1444 г. след обсада от кръстоносците на Владислав ІІІ Ягело (Варненчик). От този момент животът продължава само в низината под крепостта, където се намира и съвременният град Шумен.

Какво ще видите

Можете да се изкачите на върха на възстановената бойна кула и да се насладите на красива панорама към Шумен и платото. От Цитаделата (дом на градския управител) ще видите част от крепостните стени, основите на сгради, улици и църкви от различни периоди.

40506

Полезна информация: Билет - 3 лв. (за ученици и студенти – 1 лв.). Беседа 10 лв. (препоръчваме, за да откриете всички тайни на крепостта). Работно време: ноември – март 9–17 часа; април - октомври 9–19 часа, без почивен ден. До крепостта се стига по асфалтов път над парк „Кьошковете” (следвайте табелите за Стария град/Шуменска крепост). Тел. 054/ 800 381. 

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в Българаия през 2016 г.".

Вижте още снимки от Шуменската крепост:

40502

40506

40531

40530

Поглед от крепостта към другия край на Шуменското плато, където се намира паметникът, посветен на 1300 години България.

40529

Шумен отвисоко

40532

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин