Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват
Автор: Вероника Иванова
Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват

В България, освен популярните туристически обекти, съществуват чудати места, които са не по-малко интересни.  

Някои от тях са дело на природата, други – сътворени от човешка ръка.

 Ето малко повече информация за най-интересните сред тях:

Рудник Цар Асен

Рудникът Цар Асен се е образувал на мястото на изоставена кариера, в района на Пазарджик. Намира се в близост до село Цар Асен, като за да стигнете до там трябва да се движите от Пазарджик в посока село Левски. Някога тук са добивани цветни метали, а днес са останали само огромни кратери, запълнени със застояла вода. Отровните окиси на дъното съдържат в състава си всички химични елементи, познати на човечеството.

Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват

Тунелът на пътя Любовище-Рожен

Само на 7 км. от Мелник е разположено малко пиринско село, носещо името Любовище. Това село е свързано чрез тунел с останалата част от света. Интересното е, че този тунел минава през  пясъчно-глинести скали с пирамидална конструкция. В случай че решите да посетите мястото, трябва да се отклоните вляво от пътя за Роженския манастир, намиращ се наблизо.

Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват

Слънчева врата – с. Старосел

Край с. Старосел може да бъде видян скален мегалит, който за траките е олицетворявал входа към отвъдното. Самата порта представлява два големи яйцевидни камъка, които се опират един в друг и по този начин образуват проход. Не е ясно дали природата е сътворила този интересен обект или има човешка намеса.

Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват

Окото на с. Осмар

На 3 км северно от с. Осмар, върху стръмен скалист терен, се намират осмарските скални манастири. Представляват забележителни паметници, свързани с културата, религията и просветния живот от времето на Второто Българско царство. Смята се, че са създадени в периода XII-XIV век и са обитавани от монаси-отшелници. Най-големият, а и най-добре запазен манастир е Костадиновият. На самият връх на скалата, близо до него се намира интересно скално образувание, наречено Окото.

Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват

Божият мост

Това творение на природата е единствено по рода си в цялата страна. Намира се близо до врачанското село Лиляче и представлява подземна пещера, оформила се под въздействието на река Лиляшка бара. Сводът на пещерата достига около 50 метра, което навежда на мисълта, че тази река някога е била доста пълноводна. В наши дни, особено през лятото, реката почти пресъхва, но въпреки това мястото е все така красиво. В случай, че искате да отидете до там, трябва да тръгнете по пътя от Враца към Оряхово и да свиете на отбивката за с. Чирен. Може да се мине и по друг път, минаващ през с. Лиляче. До самото място има изградени екопътеки, а също и масички с пейки, където може да отдъхнете.

Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват
Снимка: Dzverbg/bg.wikipedia.org

Орлово гнездо

Това всъщност е малка къщичка, кацнала върху скалите над с. Лакатник. Представлява заслон за алпинисти. Издига се на около 300 м над река Искър, като е закрепена с метални пръти в скалата. Заслонът е построен още през 1938 г., а през 2000 г. група ентусиасти го подновяват. До там може да стигнете само ако имате умения в алпинизма, но гледката си заслужава – оттам се вижда Искърското дефиле и с. Лакатник. Мястото е част от природен парк Врачански балкан, като в близост се намира пещерата Темна дупка.

Местата в България, които ни учудват и вдъхновяват

Може би ще избереш някое от тези места за следващото си пътешествие!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин