Вижте защо не трябва да публикуваме снимки на бордната си карта в социалните мрежи - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Вижте защо не трябва да публикуваме снимки на бордната си карта в социалните мрежи
Автор: Peika.bg
Вижте защо не трябва да публикуваме снимки на бордната си карта в социалните мрежи

Може би сред вас имам много хора, които обичат да се похвалят предстоящото си пътешествие, снимайки самолетния си билет. 

Това обаче крие своите рискове според специалисти по безопасност на пътуванията. Всеки ден стотици снимки на бордни карти, биват публикувани от горди пътници, които се готвят да полетят за мечтаната дестинация. Хората обаче изобщо нямат представа как тази невинна суета може да застраши плановете им.

Бордната карта съдържа много повече информация, отколкото си представяме. Не само показва името и закъде летим, но и строго поверителни данни, както и способност за изменение или отмяна на резервацията.

Нека ви покажем колко е лесно да се получи достъп до нечия информация по този начин. От снимки, на които хората се хвалят с лъскавата си бордна карта с тяхното име и посоката, в която летят. 

Специалист по безопасността на пътуването си прави експеримент да види до колко информация може да стигне снимка на бордна карта, публикувана от пътник, пътуващ с "Delta Airlines". Така той успява да лесно да достигне до  номер на електронния билет, референтен номер на резервацията, номер на редовен клиент и дори колко чанти е чекирал.

Той искал да провери колко е уязвима системата и видял, че в графа „Управление на резервацията“ всичко, което беше необходимо е да се въведе име на пътника и номер на електронния билет или резервацията. Можех да видя всичко необходимо на бордовата карта, така че лесно успял да влезе и да види цялата информация на пътника.

От тази информация специалистът можел да видял целия му маршрут, както и точно кога пътува – детайлите включвали номер на мястото, подробности за редовен клиент и номера на билетите. Другото, което можел да открие, е пълна разбивка на заплатената сума, включваща датата на покупка и последните четири цифри на кредитната карта.

Хората със злонамерен умисъл могат да използват тази информация, за да анулират или променят полетите ви, да сменят мястото или да причинят други проблеми. Затова имайте предвид, че дори да скриете някои елементи от бордната карта, баркодът съдържа на практика цялата информация, съхранявана в специален формат, който лесно може да бъде разчетен.

Може да си мислите, че компютрите на летището са единствените устройства, които могат да я разчетат, но истината е, че всеки може да прочете един баркод. Има десетки онлайн четци, които предоставят информация на базата на снимка, която качвате. Достъпът до тази информация е много по-лесен, отколкото предполагате и има голям риск, свързан с публикуването ѝ.

Не само че подробностите от резервацията ви могат да бъдат използвани с цел кражба, но може да претърпите и големи финансови загуби, ако някой получи контрол например върху сметката ви на редовен клиент. Рискът от кражба на самоличност е много висок – затова не го подценявайте.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин