Какво да видим в Берлин за 2 дни? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да видим в Берлин за 2 дни?

Първото ми пътуване за тази година беше до Берлин. Градът е един от най-колоритните и представлява интерес за много хора. Ето какво успях да видя за 2 дни в германската столица.

 

Пристигайки в града, директно се отправих към машините за билети за градския транспорт, от които си взех туристическа карта „Berlin Welcome Card” ABC за 48 часа. Тъй като нормалният билет струваше 3.40 евро, тази карта излезе доста на сметка и за 21.90 евро пътувах 2 дни с градския транспорт постоянно и дори имах отстъпка за музеи и забележителности, за които ще стане дума след малко.

Първият ден посетихме музея на технологиите. Вторият ден беше слънчев и подходящ за разходки навън и посещение на телевизионната кула. Когато пристигнах, имаше опашка, но бързо се източи. Билетът за посещение струваше 13 евро, но с туристическата карта ми излезе около 9. Кулата работи всеки ден от 9:00 ч. до 00:00 ч. от март до октомври, а от ноември до февруари е отворена от 10:00 ч. до 00:00 ч. След като си купих билет, трябваше да чакам около 2 часа да дойде редът на моя билет. Затова си измислих маршрут и тръгнах по него.

Хванах автобус за 2-3 спирки, с който стигнах до Бранденбурската врата.

До 1788 г. на това място е имало сграда. Най-отгоре на вратата сега има статуя на богинята на славата върху колесница, теглена от 4 коня. Тази забележителност е имала функцията да разделя източен и западен Берлин, а днес е символ както на разделението, така и на обединението.

Площадът от едната страна се казва Парижки площад (Parizer Platz) и е една от най-натоварените зони в града. От другата страна също има площад – 18 март, кръстен на революцията от март 1848 г.

В близост до портата се намира сградата на Райхстага.

Строежът й е продължил 10 години -  от 1884 до 1894 г. С нея се свързват някои важни моменти от историята на Германия през 20-те години на миналия век. От провъзгласяването на републиката през 1918 г., през пожара на сградата от 1933 г. до обединението на Германия през 1990 г. От 1999 г. служи като официално седалище на германския парламент.

Следваща дестинация от мисления ми маршрут беше пешеходната зона "Под липите" (Unter den Linden). Вероятно през по-топлите месеци е прекрасно място за разходка, но сега дърветата бяха голи и не можах да оценя много тази забележителност.

Не след дълго се озовах до берлинската катедрала.

На нейно място преди е имало стара доминиканска църква. В крайна сметка катедралата и куполът й са завършени през 2008 г., когато е поставен и кръстът. Посещение си заслужава и криптата под катедралата, където лежат мощите на пруската фамилия Хохенцолерн.

Няколко снимки и беше време да се върна до кулата, която се намираше на около 10 мин. от катедралата.

Телевизионната кула (Berliner Fernsehturm) е висока 368 м., а диаметърът на кълбото й е 32 м., където е разположен панорамният етаж. Кулата е отворена през 1969 г. Стълбището се състои от 986 стъпала, но за успокоение - има 2 асансьора догоре. Самата кула служи като ориентир, тъй като се вижда от почти всяка точка в града, когато времето е ясно.

Червената сграда на кметството (Rotes Rathaus) пък е една от многото забележителности на града. Името й идва от цвета на тухлите, с които е построена, а в миналото на нейно място тук е имало средновековни сгради. През 1950 г. е възстановена и в момента е седалище на държавното управление на Берлин.

Финал на разходката ми постави музеят Пергамон (Pergamonmuseum), разположен на острова на музеите в близост до берлинската катедрала.

Целта му е да се покажат забележителни архитектурни паметници като Портата на богинята Ищар. Завършен окончателно през 1930 г., Пергамският музей е един от най-новите на островчето. Тук може да се разгледа и музея на ислямското изкуство, разположен на втория етаж. Билетът за всичко струва 12 евро и картата Berlin Welcome Card не дава отстъпка.

След музея бяхме адски прегладнели. Във Foursquare видяхме, че расторантче на име Yarok в Мите има висок рейтинг, затова се спряхме на него. И не сбъркахме. Аз си избрах шаварма с пилешко и зеленчуци. Пробвах и айрана им, който за разлика от нашия, се сервира с мента и беше доста сполучлива комбинация. Храната като цяло тук беше доста вкусна и цените не бяха високи.

Няколко съвета от мен, когато посещавате Берлин:

Храна - Берлин е интернационално място, което го прави и богато на различни национални кухни. Ако нямаш голям опит с екзотичните ястия, сега е моментът да се поправиш.

Нощен живот - Кройцберг (Kreuzberg), Нойкьолн (Neukölln) и Мите (Mitte) са квраталите, където клубният живот кипи с пълна сила.

Пазаруване - не оставяй в никакъв случай пазаруването за неделя. Всички магазини бяха затворени (даже и моловете) и се върнах в София с празни ръце.

Това беше краткият ми престой в Берлин. Бих се връщала отново и отново, по възможност, когато е малко по-топличко. При всички положения обаче Берлин е интересна дестинация по всяко време на годината.

***

Текстът и снимките са ни любезно предоставени от свежия и вдъхновяващ блог SunAndSany.com  на Станислава Енчева!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин