Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия
Автор: Мария Захариева
Мюнстер:  13 забележителности из велостолицата на Германия
Снимка: Dietmar Rabich

Град в Германия с повече велосипеди от Амстердам! Да бе да! Ти чуваш ли се?!

Напук на моето упорито неверие, едно от приятелчетата, които вече няколко години въртят педалите из мюнстерските улици, продължава да ми твърди именно това. Вярно, че като им гостувах, на пешеходстващата ми глава й се зави свят да се оглежда в четирите посоки за двуколесните, които връхлитат отвсякъде и все са с предимство. Но още имам съмнения за численото им превъзходство над холандските им съседи. Ще се ходи пак явно – да броим! Ако ме изпреварите с броенето (или с отиването до Мюнстер, който е на един хвърлей от Дортмунд), ето няколко идеи какви може да ги свършите измежду велобройството.

Всички места са в и около централната част на града и са извънредно подходящи  да попрактикувате изчезващия спорт на безцелното ходене (или модерната му велостолична версия – безцелно каране на велосипед). Онова безцелно ходене/каране – с цел избистряне на мътни мисли или с цел тип „Я да видим каква изненада ни очаква зад следващия завой на реката”.

Специално за велосипедистите! Да си знаят – да не карат след употреба на алкохол или със слушалки в ушите – в първия случай може и да ви вземат шофьорската книжка за автомобил, а във втория -  сигурно ще минете само с глоба.

1. Мюнстерската променада  –  пешеходното околовръстно под короните на липите. Раят на велосипедисти, пешеходци и други немоторизирани започва пред  двореца/университета, върти се в кръг около целия център (стария град) на Мюнстер и се връща обратно на площада пред университета.

Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия
Снимка: www.muenster.de

2. Дворецът – бившата резиденция на принца-епископ на Мюнстер, днес служи на университетската администрация. И за фон за снимки на туристите. Любопитните могат безпроблемно да надникнат и във фоайето.

Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия
Снимка: Dietmar Rabich
Снимка: Dietmar Rabich

3. Градският панаир Зенд - площадът пред двореца е мястото, където три пъти в годината се събират хиляди (даже май едната година били милион?!) от близо и далеч за хапка, пийка и фантастични панаирни атракции – от класическите въртележки и виенско колело до последните хай-тек развлекателни измишльотини.

Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия
Снимка: Kai Schreiber
Снимка: Kai Schreiber

4. Ботаническата градина – или паркът в задния двор на университета-дворец. Освен поляни и алеи, накацани от разни храстодървесни забележителности, като всяка уважаваща себе си ботаническа градина, и тази си има оранжерии с разни, нетипични за северния климат, растителни екзотики.

Снимка: Мария Захариева

Ако се озовете там през зимата, оранжериите са подходящо място да си постоплите измръзналите велозадници.

Снимка: Мария Захариева

5. Каналът във форма на звезда, заобикалящ ботаническата градина. Вероятно някога го е играл защитно съоръжение на двореца. Сега си е просто река в гора, алеи за разходки (пак във форма на звезда) и чат-пат мостчета, за да се скитате от бряг на бряг. И някой друг заблуден като вас – пеша или на колела (велосипеди, ролери, кънки или каквото там ви душа иска).

Снимка: Мария Захариева

6. Езерото Аа (Aasee) – освен да се поразходите наоколо на две колела или два крака, зяпайки патките във водата, може да отморите в някое от заведенията на крайбрежните тераси или...

Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия

7. От терасите (Aaseeterrassen/Goldene Brücke) да се метнете на соларната лодка Solaris, която да ви разходи по езерото и да ви отведе към следващите две забележителности.

Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия

8. Зоологическата градина – освен да позяпате повече от трите им хиляди обитатели, да нахраните някои от тях (организирано, само с храна предоставена от зооградината), може да си поконтактувате с лемури и маймуни и домашни коне и магарета, а в късметлийски час (около 2 следобед) може да имате близка среща с отбор пингвини на дневната им разходка сред посетителите.

9. Музеят на открито Мюленхоф – в мюнстерската версия на Етъра, може да се нагледате на трийсетина исторически сгради от областта Вестфалия, датиращи от 17-и до 19-и век. Освен това, често-често във и около сградите има различни изложби и събития, с цел още по-приятно да ви се изясни как са го раздавали селяните и занаятчиите от района на Мюнстер.

10. Площад Принципалмаркт и неговите старинни сгради с островърхи покриви и характерни фасади и колонади, под които се крият множество убежища за маниаци на тема шопинг, кафепитие, похапване и още шопинг. Местните се хвалят, че през 2006 година в някакво телевизионно предаване, немците са си го нарочили за четвъртото от най-любимите си места в Германия.

Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия

Сградата с най-очеизбождащата фасада на площада е кметството, в което пък се крие любимата на мюнстерци Зала на мира (много си тачат някакъв мирен договор, подписан там, който бил част от Вестфалския мир).

Мюнстер: 13 забележителности из велостолицата на Германия

11. Астрономическият часовник в катедралата Свети Пол. И катедралата хваща окото (повече отвън), но най-впечатляващото вътре е часовникът, показващ местоположението на планетите, фазите на луната и календарът му, отчитащ времето от 1540 до 2071 година.

Снимка: Островский Александр

12. Седмичният пазар - на площада около катедралата Свети Пол, всеки уикенд се провежда пазар, на който може да си угодите с типично вестфалски (и не само) лакомства и да побъбрите сладко с продавачите (поне така разправят, моят немски си остана в 11-и клас).

13. Старият хан Леве (Altes Gasthaus Leve) – уж най-старата кръчма в Мюнстер (набор 1608-а) или конкурентът Дрюбелкен (Drübbelken), където, в старателно-състарено-реставрирана обстановка, можете вкусно да похапнете джоланчета със зеле, вурстчета и дивеч и да ги полеете по немски доволно... с бира, разбира се.

Снимка: Мария Захариева

Полезна информация: Места за наем на велосипеди с адреси, телефони и цени може да намерите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин