Безплатен обяд няма, но има безплатна закуска за велосипедисти - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Безплатен обяд няма, но има безплатна закуска за велосипедисти
Автор: Мария Ангелова

Представете си: карате любимото си колело сутринта в града и край велоалеята виждате масичка с прясно сварено еспресо и домашно изпечени сладкиши. Не се продават, а са вашата безплатна закуска. Да, всички знаем, че безплатен обяд няма, но инициативата BikeBreakfast („Закуска за велосипедисти“) усмихваше стотици колоездачи цяло лято миналата година и тази пролет ще бъде възобновена. Място на действието: Торино, Италия.

И понеже ни стана свръхлюбопитно как се правят тези работи, се свързахме с авторите на проекта – Дамяно и Николо, които ни разкриха тайните си. Четете и попивайте добри идеи! А след това вижте и любимите ни велокафенета в Европа.

- Кой стои зад проекта „Закуска за велосипедисти“?

- Две момчета сме – Дамяно и Николо, заедно с всички хора, които се редуват да ни помагат, за да е възможно всичко, което правим.

- Откога правите "Закуска за велосипедисти"?

- Проектът BikeBreakfast стартира на 17 юли 2013 г., като продължи всяка сряда до 16 октомври (с една пауза през август).

- Кога можем да ви видим покрай велоалеите на Торино?

- В момента сме в зимна пауза, като гледаме да участваме в различни инициативи, за да не прекъсваме съвсем. Например, на 31 януари се включихме в проекта „С колело на училище“. През пролетта почваме отново в пълен режим – всяка седмица.

- Кой приготвя сладкишите?

- За първите закуски сладкишите бяха домашни, като участваха роднини и приятели. След това пристигнаха предложения за външна помощ, преди всичко от кулинарни блогъри, както и от ресторанти и малки местни магазинчета – пекарни, млекарници, кафе магазинчета.

- Каква е реакцията на колоездачите, когато им предложите безплатно кафе и закуска?

- Първоначално бяха удивени и недоверчиви – не вярваха, че може да е вярно. Някои си мислеха, че им предлагаме закуска, за да им продадем нещо друго. С времето ни научиха и разбраха, че единствената движеща сила на нашата инициатива е желанието да споделим едно място, на което да сме заедно.

- Ако "Закуската за велосипедисти" е безплатна, кой купува продуктите?

- Проектът в началото се финансираше сам. И тъй като всичко беше домашно, първоначалната инвестиция не беше голяма – чашки за кафе, брашно, яйца, масло и захар. Хората, които участваха в приготвянето, можеха да допринесат с пари или продукти, ако искат. Така излизахме на нула и досега успяхме да приготвим около 1400 закуски.

Икономическият ни модел би могъл да бъде устойчив за инициативата, ако работим заедно с различни хора, които споделят нашите ценности. Така бихме могли да създадем мрежа за размяна, която не е непременно на парична основа.

- Как се появи идеята?

- Вдъхновението дойде от виртуозния пример на един комитет в несигурен квартал. Комитетът искаше да се справи със страха, който изпитваха хората да се разхождат пеша в този район, като се разположи на улицата и предлагаше кафе – един жест на социално обновяване. По същия начин решихме да се заемем с тази инициатива, свързана с велодвижението в Торино. Излязохме на улицата и запретнахме ръкави. Решихме не да се захващаме с протести, каквито са повечето инициативи в Италия, а да изведем на преден план позитивните страни.

- Как ще развивате идеята в бъдеще?

- Освен оптимизиране на икономическите аспекти, мислим да си подобрим оборудването, за да можем да присъстваме постоянно в града си. Идеите са много, но има още да ги развиваме.

BikeBreakfast са тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин