Откриха първата в България междуградска велоалея - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха първата в България междуградска велоалея

За първи път два града в България са свързани с велоалея.

Обновена велоалея с осветление от соларни лампи вече свързва градовете Павликени и Бяла черква.

Велоалеята свързва двата града, между които разстоянието е 4 км. Участък с дължина 1180 метра е открит на 20 ноември 2013 г. По цялото му протежение са монтирани 17 стълба със соларни панели, за да може и в тъмната част на денонощието колоездачите да се придвижват спокойно. На три места има поставени пейки за отдих, засадени са и около 70 декоративни храста - смарагди и паркови рози, дарени от местният производител фирма „Екзотика”.

Алеята е изградена от работници към общинския отдел „Ремонт и поддръжка”. Те демонтирали стари и неизползваеми стълбове от улиците на града, грундирали ги, боядисали ги и ги подредели в новата алея. Напролет ще бъдат допълнени още няколко стълба на входа за Павликени.

Кметът на Павликени инж. Манолов обясни, че идеята за изграждането на велоалеята съществува от няколко години. Сега новата придобивка ще улесни много жителите на Бяла черква, тъй като голяма част от тях работят в Павликени, а автобусните линии са все по-разредени. Работещите на смени могат да ползват алеята денонощно, като се предвижват с велосипедите си.

Пътеката е много удобна и за децата, за да карат колела на безопасно място. Много младежи от малкия град участват в извънкласни дейности в общинския детски комплекс, спортната зала и читалището в Павликени.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Dimitar Sarafov, 19.04.2019 | 00:50
Не се притеснявайте, всичко е нормално - вече половината лампи не работят! От 2 години ги гледам как гаснат една по една и не ги подменят, но сега разбирам че това е INTERCITY ВЕЛОАЛЕЯТА на BG!
Абонирайте се за нашия бюлетин