Монтана - средата между Северния полюс и екватора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Монтана - средата между Северния полюс и екватора
Автор: Елена Исаева

Монтана е известен щат в САЩ. Столица на щата е град Хелена, а самият щат се слави с големите си площи природни и национални паркове, благодарение на намиращите се на негова територия Скалисти планини. Тук, на територията на щата има 20 природни резервата, 10 национални гори и следните национални паркове:

1. В Монтана се намира част от територията на световноизвестната и една от най – големите туристически атракции в САЩ – Националния парк Йелоустон. Твърди се, че това е и първият национален парк в света, основан е през 1872 г., а площта му е приблизително около 1/10 част от територията на България и се разпростира върху стотици гейзери, горещи извори, реки, водопади, езера, каньони и какви ли не още природни чудеса и феномени.

Монтана - средата между Северния полюс и екватора
Снимка: pixabay.com

2. Национален парк Глейсиър – паркът е с впечатляващ пейзаж – издълбан от движението на масивни ледници хилядолетия назад, а с божествената му красота, индианците са го смятали за свещена земя.

3. Национален каньон Биг Хорн – с площ от 120 000 акра, разположен в долината на река Бигхорн, където .са се образували вщечатляващи и спиращи дъха каньони. Накои са покрити с пустинни храсти, други с хвойнови гори или планински махагонови гори, пасища, крайречни и иглолистни гори. На територията му има около 500 скални пещери. Най – забележителен е каньона Бигхорн, който се извисява величествено над едноимената река и голямото езеро.

4.Национална историческа забележителност ранчото Гран – Крос – в него е събрана и съхраненеа историята на индустрията за отглеждане на добитък, както и каубойската култура и бит. Днес тук има и музей, където любознателните посетители могат да разгледат функциониращото ранчо, както и да се запознаят с техниките, които са използвали ковачите и каубоите през XIX век.

Монтана - средата между Северния полюс и екватора
Снимка: pixabay.com

5. Държавен парк Макошика– това е огромна пустиня, разпростираща се на голяма територия, но затова пък тук се намират най - интересните склани образувания. Тук можете да видите лешояди, соколи и плешиви орли. На територията му са намерени вкаменелости на динозаври.

6.  Национален исторически парк Нез Перс – създаден в чест на голямата битка, проведена на 9 август 1877 г., когато американската армия атакува лагера Нез Перс.

7. Национален исторически обект Fort Union Trading Post – показва ранния исторически период в северните Големи равнини.

8. Държавен парк Clark Caverns – един от най – популярните. На територията му се намират многобройни големи варовикови пещери с красиви сталактити, сталагмити и сталактони. Също така има възхитителни гори и кристално чисти потоци, където се практикуват различни спортове, като колоездене, планински туризъм, кану и риболов.

9. Национален парк на горното течение н река Мисури. Реката протича през красиви скални образувания, каньони, водопади и водоскоци. Тук също се практикува риболов, каяк, плуване и други.

10. Национален парк Giant Springs State Park – намира се на брега на река Мисури.

На територията му се намират едни от най – големите сладководни извори. Това е място за релакс и отдих, съчетан с красивите природни дадености и благоприятен климат.

На територията на щата Монтана има и много интересни и богати на артефакти музеи – Международен минен музей, Музеен комплекс Ръсел, където са показани живота и творчеството на известния американски художник Чарлз М. Ръсел, Центърът за западно наследство, който разполага с повече от 17 000 артефакта и 6 000 снимки, представящи историята и културата на региона на река Йелоустоун.

Монтана е родно място на известния филмов режисьор Дейвид Линч. Авторът на Туин Пийкс е роден в град Мисула.

Със совето огромно и разнообразно природно богатство, щата Монтана привлича ежегодно стотици хиляди туристи, ако искате да се докоснете до неповторимостта на природата, вие също можете да бъдете сред тях.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин