Мръсната страна на Бали - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мръсната страна на Бали
Автор: Peika.bg
Мръсната страна на Бали
Снимка: news.com.au

Индонезийският остров Бали често е определян като райско място, но в последно време той се превърна в смущаващ пример на проблема с боклука в страната.

Архипелагът, състоящ се от повече от 17 000 острова, е вторият по големина в света „производител“ на морски отпадъци след Китай. Само за период от година Индонезия допринася с 1,29 млн. метрични тона към тези планини от боклуци в морето.

Вълните от пластмасови отпадъци се носят в реките и океаните в региона и с всяка година създават все повече проблеми. Сред тях са запушване на водните пътища в градовете, увеличаване на риска от наводнения и нараняване или причиняване смъртта на морски животни, които поглъщат пластмасови отпадъци или попадат в капана на огромните количества боклуци.

Проблемът вече е толкова голям, че властите на остров Бали обявиха „извънредно положение с боклуците“ на 6-километрова брегова ивица, където се намират едни от най-популярните плажове. 

Наложило се в района да бъдат изпратени 700 работници и 35 камиона, които всеки ден извозват по около 100 т. отпадъци към близкото депо. Проблемът с боклуците на Бали се изостря през сезона на мусоните, когато силните ветрове и морските вълни изхвърлят на брега купчини опаковки и пластмасови бутилки, а придошлите реки влачат към крайбрежната ивица боклуци от вътрешността на острова.

Към днешна дата Индонезия е една от 40-те страни, които участват в кампанията на ООН за чисти морета, която има амбициозната цел да спре огромният наплив от пластмасови боклуци на океаните. В рамките на тази програма правителството в Джакарта е поело ангажимента да намали пластмасовите отпадъци в моретата със 70% до 2025 г. Властите планират  да засилят ефективността на услугите за рециклиране, ограничаване използването на пластмасови торбички, стартиране на кампании за почистване и да се увеличи информираността на обществеността за съществуващия проблем и действията срещу него.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин