Мурсалски чай - по пътя на билката на младостта - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мурсалски чай - по пътя на билката на младостта
Мурсалски чай - по пътя на билката на младостта

По пъстрите родопски ливади край селата Солища и Гела и по планинския рид Мурсалица можете да се отправите на поход по следите на вълшебната родопска билка – мурсалски чай


За мурсалския чай: Билката се използва в народната медицина от незапомнени времена. Има благотворно действие при кашлица, бронхит, чернодробни заболявания, а най-изумителното му качество е, че забавя стареенето. За съжаление, прекомерното и неправилно събиране е довело до силно намаляване на естествените му находища и вече е сред най-рядко срещащите се растения в страната! Затова когато видите мурсалски чай, не го късайте – събирането му е строго забранено. Ако искате да пийнете от благотворната му отвара, в селата по маршрута много местни хора са го култивирали и можете да си купите от тях.

Мурсалският чай е балкански ендемит (т.е. среща се само на Балканите, предимно в Родопите и някои части на Гърция и Македония).

Маршрут: Изходна точка на маршрута по пътя на мурсалския чай е с. Широка лъка. По скалите надвиснали над асфалтовия път в околностите на селото в посока с. Върбово могат да се наблюдават редица редки растения. От Широка лъка може да се продължи и по асфалтовия път към с. Солища, като се спре в близост до стара чешма отляво на пътя, малко след разклон за селата Гела и Солища. Над нея се намира тучна влажна ливада изпъстрена с цветовете на много влаголюбиви растения.

Оттук, връщайки се през разклона за с. Гела, може да се продължи по асфалтовия път извеждащ до разположеното на около 1400 м надморска височина село. Любителите на пешеходния туризъм могат да използват и маркирана пътека през махала Заевите до местността Илинденски поляни. Оттам се продължава по маркировката за хижа Ледницата (жълта маркировка, около час и половина), откъдето за добре подготвените туристи експедицията по следите на интересните растения в тази част на Родопите може да продължи с изкачването до рида Мурсалица.

Подходящ период: юни – юли

Как се пие: Три супени лъжици цвят се заливат с половин литър вода. Или един стрък се потапя в чаша с гореща вода.

Маршрутът можете да изминете и по време на Фестивала на дивите цветя в Родопите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Чадар Ленев, 26.08.2013 | 14:03
Можете да го замените с Пирински или Али-ботушки чай от южен Пирин или в планината Славянка. Растението е едно и също. Няма да се спирам на македонските му "единствени в света" разновидности. Разликата е както между "цариградски", "истанбулски" и "константинополски" кюфтенца.
Vqra Petrova, 14.06.2013 | 11:08
за първи път я чувам тази билка ;)
Krum Tonev , 13.06.2013 | 14:23
Много интересно растение
ruslana, 13.06.2013 | 14:01
Обичам всякакви чайове, ама не е лесно да се намерят екзотични такива.
Nina Stanislavova , 13.06.2013 | 13:52
маршрута е добре описан
Kremena Peteva , 13.06.2013 | 11:51
мурсалския чай е много вкусен и явно много полезен
Абонирайте се за нашия бюлетин