Mузей на филиграна ще отвори врати в Охрид - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Mузей на филиграна ще отвори врати в Охрид
Автор: Peika.bg
Mузей на филиграна ще отвори врати в Охрид
Снимка: wikipedia.org

На мястото, където някога се е намирала работилницата на големия майстор-златар Вангел Деребан, на чаршията в Охрид, ще отвори врати музей на филиграна с експозиция на филигранни инструменти и цялото културно богатство, запазено от семейство Деребан.

Новият музей ще бъде с три помещения, от които едното ще бъде запазено за колекцията от накити и предмети, изработени от майстори на филиграна, след това ще се направи исторически преглед на филигранния занаят през времето, както и работилница за изучаване и представяне на тънкостите на филигранния занаят.

Никола Деребанов, внукът на майстор Вангел Деребан, който иначе е директор в известна винарска изба, казва, че и той, както и баща му са майстори, познаващи филигранния занаят.

В изложбените помещения са представени накити на по няколко века, събирани от неговия дядо, но и творби, изработени от самия Вангел Деребан.

Част от обекта е предназначен за работилница, където трима майстори от Охрид ще бъдат ангажирани да изработват филиграни, да учат заинтересовани младежи на занаята, но и да показват на заинтересованите и туристите как се изработват филигранни предмети.

Охрид е може би най-туристическия град в Северна Македония. Със своите прекрасни Византийски църкви, малки калдаръмени улички, хотелски услуги на добро ниво и живописни, осеяни с малки камъчета плажове, предлагащи отдих той е една изключително притегателна дестинация. Градът е разположен до водите на Охридското езеро, естествено тектонично езеро, най-дълбокото в Европа и най-старото в света. Градът е наситен с история и забележителности и определено си заслужава да бъде посетен. 

От средата на ΧΧ в. Охрид става туристически център. Добре запазената стара част на града, средновековната крепост, множеството църкви, манастири и джамии, както и голямото езеро привличат туристи не само от балканските страни и Европа. Значението на града и природата около него са признати от ЮНЕСКО, като през 1979 г. Охридското езеро се обявява за световно природно, а на следващата година и Охрид за обект на световното културно наследство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин