Музей на ските в Чепеларе - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на ските в Чепеларе
Автор: Peika.bg

Това малко, но уютно местенце разказва за ските и ски спорта в България през последните стотина години.

Ако идвате в Чепеларе през зимата, имате чудесен повод не само да покарате ски, но и да се гмурнете в историите на тяхното минало. Да видите какви ски са карали вашите баби и дядовци, да минете покрай импровизираната стена на славата с най-големите имена в историята на ски спорта в България. Дори и да е лято всъщност, кратката разходка си заслужава, защото другаде в България такъв музей няма. 

Музеят на ските в Чепеларе (официално не се води музей, а музейна сбирка) се намира в самия център на града, в единия край на площад Олимпийски. Появява се през 1998 г., а поводът за това е първият спечелен златен медал за България на зимна олимпиада от Екатерина Дафовска. Самата Екатерина е родом от Чепеларе и дарява част от отличията си за вдъхновение на бъдещите спортни звезди. Днес те са изложени на централно мято в залата на музея.

Само в рамките на няколко крачки Музеят на ските ще ви преведе през историята на зимния спорт в България. Ще видите дървени ски, обувки и сноуборд, щеки и екипировка от началото на 20-и век до наши дни. Първоначално екипировката е изработвана от занаятчии, а днес в Чепеларе се намира единствената фабрика за ски в страната.

Екатерина Дафовска, Кръстана Стоева, Борислав Киряков, Митко Хаджиев и други големи имена в българския ски спорт присъстват в музея със своите истории.

Полезна информация: Музеят работи от 9 до 12:30 и от 13:30 до 18 часа (вторник – събота). Билет: 1,50 лв., за деца и пенсионери - 1 лв. Намира се вляво на сградата на читалището. Телефон за връзка: 0899 092395.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин