Музей на здравето в Одрин и лечение чрез музика - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на здравето в Одрин и лечение чрез музика
Автор: Мая Джамбазова

Знаете ли кой е вторият най-посещаван обект в Одрин, след джамията „Селимие“?

Може да звучи странно, но това е Музеят на здравето. Той привлича посетители със своите восъчни фигури на османски лечители и причудливи медицински практики.

Комплексът някога е представлявал медицинско училище. То е основано от султан Баязид II, който управлява от 1481 до 1512 г. Сградата е завършена през 1488 г. и е центрирана в двора на джамия.

Според османските традиции здравето има връзка с благотворителността, която всеки вярващ мюсюлманин, според Корана трябва да извършва. Местата за развиване на този вид дейност са джамиите и имаретите (османски еквивалент на социална кухня).

В миналото комплексът разполага с Dar al-Shifa (турска darüşşifa, "болница“) и остава в експлоатация в продължение на четири века от 1488 г. до Руско-турската война (1877-78). Болницата е особено забележителна с лечебните си методи за психични разстройства, които включват използването на музика, водни звуци и аромати.

Към настоящия момент Музеят е стопанисван от турския Тракийски университет.

Историческата дарюшшафа е включена в структурата на университета „Тракия“ през 1993 г. Превърната е в "Музей на здравето" през 1997 г. Днес е средище на историята, посветено на миналото на медицината. Това е единственият в света турски музей, който предоставя разнообразна и ценна информация за развитието на медицината и медицинските услуги в исторически план, особено в османската история. 

Сбирката на музея включва восъчни фигури на музиканти, държащи своите инструменти в ръце, за да лекуват страдащите от психични заболявания с мелодии. Други пък са представени като ученици в медицинското училище.

На табла по стените на музея е разказана историята на медицината от Античността до наши дни. В колекцията на културния обект са включени медицински инструменти и апарати от различни епохи.

Музеят на здравето си заслужава да бъде посетен, тъй като дава представа за една слабо изучена част от историята на Османската империя. Част от нея са били и българските земи, включени днес в рамките на България. Затова колекцията носи информация и за бита на българите от Късното Средновековие и Възраждането. Прелюбопитната забележителност в Одрин има с какво да ви изненада!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин