Музей с автомобилите от социализма в Пещера - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей с автомобилите от социализма в Пещера
Автор: Peika.bg

Разходка из миналото в музея на социалистическите коли 

Ако не сте имали (не)щастието* да живеете по време на социализма, вероятно много от изобретенията на това време ви изглеждат екзотично, странно или смешно. Като чушкопека тройка. Или радиоточката. 27 години са достатъчни, за да започнат да влизат предметите на социализма в музеите. Не толкова от чувство на носталгия, колкото в опит като в хербарий да се запази частица от него, която да се показва на тези, които не са ни чули, ни видели, ни живели в тези години.

В град Пещера, на символичния 9 септември (2016 г.) врати отвори нов музей, посветен на автомобилите от социализма. Покрай колите обаче са се промъкнали и други предмети, които разказват истории за миналото.

Идеята е на братята Евелин и Динко Кушеви, които превръщат личната си страст в нещо, което могат да споделят. Разказват, че музеят има за цел да покаже на младото поколение как са живели хората по време на социализма. За самите братя начинанието е израз на носталгия – не към социализма като политическа система, а към безгрижните детските години.

Какво ще видите в музея на автомобилите от социализма в Пещера

Няма нужда да затягате коланите, защото едва ли ще бързате с обиколката си сред експонатите. Началото е поставено с 23 стари автомобила, като в бъдеще ще бъдат показвани и други интересни експонати. Освен москвичи и лади, любопитно е да видите прочутата в онези години „Чайка“ (от 70-те), която е била достъпна единствено за най-високопоставените политически лидери. Макар да е на повече от 40 години, тя е оборудвана с нечувани за времето си екстри като климатик и електрически стъкла.

Всички автомобили от колекцията са много добре запазени и в движение.

Обстановката от миналото се допълва от стари телевизори, радиоапарати и други предмети от ежедневието на българите, включително и социалистически лозунги.

Полезна информация: Адрес: ул. Михаил Такев 56, Пещера. Работното време на музея е от 10 до 18 часа, без почивен ден. Входът за възрастни е 6 лева, за групи 5 лева, за ученици, студенти и пенсионери - 4 лева, за деца до 12 години - 2 лева. Позволено е снимането в музея. Повече информация на официалния му сайт тук.

* Животът в социализма е твърде субективно възприятие - за едни щастие, за други - нещастие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин