Музикантът Боби Вълчев: Музиката лекува - буквално и преносно - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музикантът Боби Вълчев: Музиката лекува - буквално и преносно
Автор: Александра Любова
Музикантът Боби Вълчев: Музиката лекува - буквално и преносно

Боби Вълчев е роден в София. Започва да свири на пиано в ранна детска възраст. Възпитаник е на софийското музикално училище „Любомир Пипков„, специалност тромпет. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с две специалности – „Джаз пиано“ в Инструментален факултет и „Композиция“ в Теоретико – Композиторския факултет. Асистент в Майсторския клас на Милчо Левиев. След това заминава за Лондон, за да продължи образованието си в „Guild school of music“. В космополитния град българският пианист свирис Маркъс Милър, Джордж Бенсън, Клод Джей Уудс от Earth и Wind & Fire.


От 2011 година Боби Вълчев живее в Дубай, където работи като музикант, преподава пиано и пеене в GEMS Education schools и се изявява на престижни музикални събития. С румънската певица Florentina Tuchel пианистът създава дуета „F&B “ – Flory and Bobby и двамата издават албума „Stereotype”, който е представен официално през 2016 г. Албумът е своеобразен протест срещу стереотипите, с които живеем, които пречат на естественото ни развитие и ни ограничават да творим и създаваме свободно. През 2021 участва във формата „България търси талант“. Там той печели възхищението на българското жури и публика със своя стил и класа. През 2021 също така, Боби беше награден със златна виза от правителството на ОАЕ за принос към културата и образованието на емирствата.

Обичаният джазмен от 12 години работи в Дубай, но регулярно се завръща в България. Целта на следващото му прибиране е поредната благородна кауза - осигуряване на средства за музикотерапия за дом за деца и младежи “Св. Врач” в София. Билетите за концерта на 18-ти декември в City Mark Art CenterСофия вече са почти изчерпани, а инициативата е подкрепена от редица таланти и приятели. Музикантът разказва повече за събитието, мечтите, кариерата и уроците дотук.

Здравей, Боби! Днес ще си поговорим за едно страхотно коледно събитие, което ти организираш за втора година, но първо нека те попитаме - ти самият имаш ли вече коледно настроение?

Коледното настроение ме е завладяло вече цял месец. От началото на декември пея коледни песни и хората ме гледат странно. Колкото и да не е за вярване насред пустинята Дубай създава страхотно Коледно настроение. Навсякъде има страхотна украса, зимни фестивали и забавления. Миналата седмица се бихме със снежни топки по къси ръкави, уникално изживяване за човек, който не е виждал сняг от години. За мен Коледа е най-хубавото време от годината.

Кои са най-важните съставки за истински коледен дух?

Коледа е празник и време за даване, не просто ден за размяна на подаръци. Духът на Коледа е да сме заедно, да мислим за другите, да простим, да разберем важните неща в живота и да бъдем най-добрата версия на себе си. И разбира се - да слушаме много Коледна музика и да събудим детето в себе си.

Кога откри силата на музиката?

Още от съвсем малък. Вкъщи често грабвах акордеона и правих незабравими изпълнения. Свирил съм песни, без да знам ноти и хората са се наслаждавали. Вкъщи се слушаше много качествена музика и това ме вдъхнови допълнително. Малко по-късно ми купиха пиано, на което свирих 12 часа на ден. С приятели от моя квартал правихме група и свирихме много, на различни инструменти. Понеже нямахме барабани, ползвахме две кутии от акордеони. Имаше и китарист, който свиреше на старата китара на баща ми. Дори и билети продавахме, а съседите ни награждаваха с лакомства. На по-късен етап любовта към музиката ми помогна да изляза от тежки депресивни състояния и паник атаки. Те се проявяваха точно преди да замина за Лондон, което беше важен момент за мен.

Защо джаз? Какво чувстваш като чуеш музика в този стил?

Любовта към джаза се случи, когато чух за първи път Луис Армстронг. Тогава направо се влюбих. Тази музика  ме зарази страхотно, грабна ме и до момента не ме е пускала тази невероятна страст.

Имаш ли любима коледна песен?

It's beginning to look like Christmas е любимата ми песен. Обичам да идва коледното време от годината.

Можем ли да се лекуваме чрез музика?

Да, определено. Всеки един от нас си прави своеобразна музикотерапия вкъщи с любима музика. Дори може да започнем и да пеем и така забравяме за всичко негативно. Когато пеем няма лоши емоции, тялото се зарежда позитивно, а особено много това помага при депресивни състояния. Всеки може да се запише на уроци по музика. Когато човек свири, той е в друг перфектен свят, където няма страх и стрес. Мен лично музиката ме е лекувала - буквално и преносно. Особено когато започнах да творя в стила не който е най-комерсиален, а в този, който резонира най-много с мен.

Какво те провокира да организираш благотворителният коледен джаз концерт

Тези инициативи се превръщат в традиция за мен. За мен Коледа е много свят празник. Тогава хората са по-склонни да бъдат положителни и добри.. Вдъхновението за концерта беше и естествено продължение на инициативата за лечение чрез музикотерапия. Имам опит в тази сфера. В Дубай е изключително добре развито като тема, дори някои застраховки покриват такъв вид терапии. Искам  да дам гласност колкото мога за тази важна терапия и да помогна с каквото мога. Стремежът ми е и в България да стане така.

Музикантът Боби Вълчев: Музиката лекува - буквално и преносно

Кои са останалите музиканти, които подкрепят твоята инициатива?

Щастлив съм, че вече имам много голяма подкрепа от различни места. На сцената до мен ще са обичаните млади таланти като Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Аглея Канева и Александър Вичев. Имаме и специални гости от Пловдив - стажантски състав на хор “Детска китка при ОДК - Пловдив”. Главният ни спонсор е компания за луксозни вина и напитки, която се ръководи  от успешна бизнес дама. която се трогна от каузата и реши да помогне.

Защо избра именно тази кауза - музикотерапия за деца и младежи със специални нужди?

Исках да насоча вниманието към този проблем и да му се обърне внимание дългосрочно. В центъра за деца и младежи “Св.Врач”, където има потребност от такива терапии, общината не покрива средствата за това. Децата имат музикотерапия платена до края на годината, но ако не съберем средства ще бъде спряна. Освен с парични средства ще се радвам и лично да се включвам като гост-терапевт през следващата година.

С какво ще помогне музиката на децата?

Изследванията показват, че способността на девата да реагират на музика не се влияе от затруднение, синдром или разстройство. Също така музиката има пряк ефект върху поведението, движението и емоционалното им състояние. Така музиката влияе както на тялото, така и на духа. Музиката може да изразява онова, което думите не могат да кажат и за това е мощен мост към емоционалния свят на детето. Развива комуникационните и социалните умения, концентрацията, речта, езика, самоувереността, изразяване на емоции, развива слушането и споделянето, дава емоционална подкрепа.

Какво представляват самите терапии?

Заниманията включват различни упражнения, които ангажират активността на учениците. Упражненията се изграждат изцяло според тяхната симптоматика. Музикотерапията ангажира изцяло ученика с упражнения, а задачите развиват различни качества, които повече или по-малко страдат по време на болестта. За да има една задача ефект тя не трябва да е лесна. Идеята е че ученика не трябва да изпее или изсвири едно към едно дадена песен, а за определен период от време да работи с точен тип концентрация и с определени мозъчни групи. За това толкова искам децата да продължат своята музикотерапия Средствата за година, които са нужни за център “Св. Врач”, са около 3000 лева.

Имаме ли нужда да лекуваме душите си по-често с музика?

Имаме нужда да лекуваме душата си всеки ден с музика, вместо да гледаме филм когато се приберем от работа, ако пуснем някоя хубава музика ще ни даде много повече положителни емоции и настроение. Доказано е, че музиката намалява сърцебиенето, високото кръвно и повишава настроението.

Как и къде може човек да се включи в каузата и да помогне?

На първо място - като дойде на концерта на 18-ти декември в City Mark Art Center в София. На място ще има и кутии за събиране на средства.  Ще бъде незабравимо изживяване - качествен джаз, дуети, изненади и вдъхновение. На второ място, средства могат да се дарят онлайн чрез platformata.bg. Там има създадена специална кампания, която ще продължи още няколко месеца. Като допълнение - в следващите месеци 10% от стойността на продуктите на главния ни спонсор, ще се насочват към благородната акция. Подробна информация може да разгледате в страницата на събитието.

От 12 години живееш в Дубай. Би ли се върнал отново тук в България? Какво ти липсва най-много?

Липсва ми публиката и моите хора, с които мога да си говоря на родния ми език. Като се връщам в България за концерти, това изключително много ме зарежда. Родната публика е изключително емоционална, въпреки че традициите в джаза у нас не са много дълбоки. Връщам се все по-често, особено последните няколко години. Дори превърнах в традиция българските ми коледни благотворителни концерти.

Какви са плановете ти за България?

Една от големите ми мечти е да пея все по-често на родна земя и да отворя музикална школа в България. От една страна в България има изключително много талантливи деца и на тях им липсва да бъдат обучавани по западните стандарти, съответно да им се отвори пътят към световните сцени. Мога да го направя с моя опит и виждам как се случва. Лека полека започвам с майсторски класове, които планирам за тази пролет или лято. Дори и в момента преподавам както в България, така и в Дубай. Времето ще покаже колко е дълъг пътят, но все повече съм се насочил натам.

Какво ще пожелаеш на нашите читатели по случай наближаващите коледни празници?

Нека истинския дух на Коледа грее в сърцето ви и осветява пътя ви! Пожелавам ви повече свободно време, време за близките ви и едни страхотни и весели празници изпълнени с много музика, смях и положителни емоции.

Повече за концерта на 18-ти декември, може да намерите тук:

Музикантът Боби Вълчев: Музиката лекува - буквално и преносно

Събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/938684600422375/?ref=newsfeed

Платформа за дарения: https://bit.ly/3f0oJEQ

Билети: https://bilet.bg/bg/events/blagotvoritelen-koleden-djaz-koncert-na-bobi-valchev/3624

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jenite.bg (@jenitebg)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин