На колко места е живяла английската романистка Джейн Остин? - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На колко места е живяла английската романистка Джейн Остин?
Автор: Елена Исаева

Джейн Остин, една от най-известните английски писателки на 19 век, е живяла на различни места през целия си живот и тези места са изиграли значителна роля в оформянето на нея и нейните творби. Тук изследваме някои от интересните места, свързани с Джейн Остин:

Steventon Rectory, Хемпшир:

На колко места е живяла английската романистка Джейн Остин?
Снимка: pixabay.com

Джейн Остин е родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хемпшир, в дома на баща си. Именно в това причудливо село тя прекарва ранните години от живота си и по-късно то служи като фон за ранните й романи, включително „Абатство Нортангер“ и „Разум и чувствителност“.

Бат, Съмърсет:

На колко места е живяла английската романистка Джейн Остин?
Снимка: pixabay.com

През 1801 г. семейство Остин се премества в Бат, модерен и оживен грузински град. Преживяванията на Джейн в Бат са повлияли на романа й „Абатство Нортангер“, където градът е изобразен като видна обстановка. Тя също започна "Убеждаване" по време на престоя си в Бат.

Чаутън, Хемпшир:

След смъртта на баща си, семейство Остин се премества в Chawton Cottage през 1809 г. Именно в това очарователно село Джейн Остин преработва и написва някои от най-известните си романи, включително „Гордост и предразсъдъци“, „Мансфийлд парк“ и „Ема. " Чаутън често се смята за най-значимото място, свързано с нейната литературна кариера.

Библиотека Chawton House:

Разположен близо до Chawton Cottage, Chawton House е бил домът на брата на Джейн, Едуард Найт. Днес в него се помещава ценна библиотека и е център за изучаване на ранната английска женска писменост. Къщата и нейната библиотека са съществена част от наследството на Остин.

Уинчестър, Хемпшир:

Джейн Остин прекара последните си дни в град Уинчестър, където потърси медицинска помощ. Тя почина в Уинчестър на 18 юли 1817 г. и е погребана в катедралата Уинчестър. Мемориална плоча в катедралата почита нейния живот и работа.

Саутхемптън, Хемпшир:Връзката на Джейн със Саутхемптън може да не е толкова широко известна, но тя посети града през живота си. Брат й Франсис е живял там известно време и градът е изиграл роля във военноморските връзки на семейството й, които са очевидни в нейния роман „Убеждаване“.

Годмершам Парк, Кент:

Братът на Джейн, Едуард, е осиновен от богати роднини, рицарите, които притежават парк Годмершам. Джейн често посещаваше имението и черпеше вдъхновение от преживяванията си там. Смята се, че е в основата на измисленото имение Мансфийлд Парк в нейния едноименен роман.

Лондон:

Въпреки че не е постоянно местожителство, Джейн Остин посещава Лондон от време на време. Времето й в града я излага на различни културни и социални влияния, които са отразени в нейните писания. В „Гордост и предразсъдъци“ например тя ярко изобразява лондонската социална сцена.

Сидмут, Девън:

През 1801 г. Джейн Остин и нейното семейство прекарват едно лято в Сидмут, живописен морски град. Тя пише писма по време на престоя си, които предоставят представа за нейния живот и наблюдения за града.

Лайм Реджис, Дорсет:

Лайм Реджис е представена в нейния роман „Убеждаване“. Джейн Остин посети този крайбрежен град със семейството си и това остави траен отпечатък у нея. Живописната красота на града и ролята му в романа го правят интригуващо място, свързано с нейния живот.

 

Животът и литературната кариера на Джейн Остин са тясно преплетени с тези места. Нейният опит в тези места, независимо дали чрез пребиваване или пътуване, силно повлия на нейните романи, предоставяйки на читателите прозорец към обществото, нравите и взаимоотношенията на нейното време. Днес почитателите на творчеството на Остин могат да посетят тези места, за да разберат по-задълбочено света, който е обитавала, и обстановката, която е съживила нейните вечни истории.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин