На пазар в Пирот - ово jе стандард* - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На пазар в Пирот - ово jе стандард*
Автор: Peika.bg

* Това е стандарт!

От година на година Пирот става все по-популярен със съботния си пазар – и не само сред софийските пенсионери, които купуват оттам домати за лютеница и кайсии за компоти. Тук си заслужава да дойдете не просто за да напазарувате пресни зеленчуци, месо, млечни продукти на много по-ниски цени и в атмосфера като едно време, но и да обядвате с вездесъщата сръбска плескавица и с чаша сръбско пиво. А и има какво да се види наоколо.

Отидете в събота, когато е пазарният ден. В Пирот зеленчуците не просто са по-евтини от България, но и са домашно произведени, с вкус на истински узрели под слънцето домати, чушки или круши. Докато се разхождате из пазара в събота, ще ви се стори, че сте се върнали назад във времето. На големи чаршафи направо на земята хората от близките села подреждат плодове и зеленчуци, които сами са отгледали и набрали. По-дребните плодове и зеленчуци са подредени в плетени кошници, а по тясната пътека между продавачите от време на време минават и хора с кошници с живи кокошки или зайчета (в случай, че ви трябва именно жива кокошка). За мнозина тази гледка е по-скоро ужасна, отколкото колоритна - въпрос на лични предпочитания.

От двете страни на пазара има пекарни, месарници, магазини за дребни предмети за дома. Месото тук е с отлично качество, както и кашкавалът и млечните продукти, а на много места ще ви завият скара за вкъщи. Тестените закуски ви изкушават от всяка „пекара“ - сладки или солени, но неизменно току-що извадени от фурната и ухаещи направо неустоимо.

Пазаруването в събота започва в ранните часове, тъй че не е добра идея да си поспите до обяд и след това да потеглите към Сърбия. Толкова е оживено, че към 10-11 часа придвижването на пазара става не накъдето вие искате, а накъдето ви понесе човешката маса. Но... това са рисковете на пазарите.

След сериозното обикаляне по сергии и магазинчета седнете за по кафе в някоя „кафана“ край пазара или с изглед към река Нишава. Тук ще ви сервират кафето турско (освен ако не поясните, че искате еспресо), гарнирано с локум на клечка.

Съвсем близо до пазара, на около 10 минути пеша, можете да се качите и на крепостта от XIV век, която опасва част от града. Наричат я Кале, Момчилов град или Пиротски град. Попитайте за посоката някой от местните, а нищо чудно да попаднете и на българи, които се срещат доста често в Пирот в събота. Ако сте настроени на малко по-културна вълна, Музеят на Понишавието (Muzej Ponišavlja) работи и в събота от 10 до 14 часа. Прочетете повече за забележителностите в и около Пирот.

Полезна информация: Разстоянието от София до Пирот е 80 км. Можете да минете границата само с лична карта, а за колата не ви е нужна Зелена карта.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, полезни съвети и идеи за маршрути

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин