На разходка в Охрид - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На разходка в Охрид
Автор: Вероника Иванова
На разходка в Охрид

Македония е предпочитана за туризъм от много българи, поради ред причини – там хората са сърдечни, кухнята превъзходна, а езикът разбираем.

В страната има доста места, които заслужават внимание, но едно изпъква пред останалите – град Охрид и неговата най-голямата забележителност – Охридското езеро.

Езерото е с обща площ ок. 360 кв. км. Разположено е на границата между Македония и Албания, като по-малка част от него навлиза в албанска територия. Най-дълбоката му точка е измерена срещу село Пещани – 288 м., а средната му дълбочина е 164 м. Тези показатели го поставят на първо място на Балканите и сред  челните 20 места в Европа, що се отнася за дълбочина. Водата му е бистра, а животинският свят е изключително разнообразен – от раци и охлюви до различни видове пъстърва и змиорки.

На разходка в Охрид

Крайбрежната ивица е дълга 88 км., но по принцип и един ден е достатъчен, за да се разгледа градът и езерото. От крайбрежната улица се открива прекрасна гледка към Стария град, разположен на хълма, а на върха се открояват кулите на Самуиловата крепост. На желаещите да навлязат във водите на езерото пък се предлага разходка с лодка.

Ето и някои от останалите места в Охрид, които си струва да видите:

Билянините извори

Според легендата, това е същата Биляна, в която е бил влюбен цар Самуил и вероятно е лирическата героиня от известната песен. Около изворите има много заведения, а на самата вода се приписват почти вълшебни свойства – смята се, че помага на бездетни жени.

Църквите

Отново ще споменем легенда, гласяща, че в Охрид са построени 365 църкви – по една за всеки ден. Дори да не е точно така, факт е, че в града наистина има много църкви. Най-внушителна е базиликата Света София, намираща се в старата част на града. Построена е по времето на Борис I. Друго много интересно място е църквата Свети Йован Канео. Разположена е на отвесна скала, точно над Охридското езеро и определено впечатлява с красивия си изглед. Сред останалите храмове, привличащи вниманието, е манастирът Свети Климент, където първоначално Климент е обучавал учениците си на български език. По късно е превърнат в джамия, а днес отново е православен храм. Там се съхраняват и мощите на светеца.

На разходка в Охрид

Самуиловата крепост

Намира се високо на хълма, над старата част на града. Макар и реставрирана, все пак носи духа на Самуиловото време. Оттам се открива панорамна гледка към цялата околност –  Охридското езеро, античния театър, града.

Работилница за ръчно изработена хартия

Не особено известен факт е, че в града има работилници, където посетителите могат да проследят процеса на ръчно създаване на хартия. За получаването ѝ се използва многовековна технология, а хубавото е, че бихте могли да си тръгнете с лист от тази хартия за спомен. С помощта на старовремска преса върху него може да ви бъде отпечатан някой Охридски пейзаж например.

Сергии за бисери

Охрид е известен с производството на бисери. Добиват се по специален начин от люспите на риба беловица. Тази технологията е позната на малцина, тъй като се пази в тайна. По улиците масово се продават бижута от бисери, но е твърде вероятно да са имитация. Можете да се ориентирате по цената – по-евтините със сигурност не са истински.

Пожелаваме ви приятно прекарване из красивия град Охрид!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин