Народите, които имат най-интересни коледни традиции - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Народите, които имат най-интересни коледни традиции
Автор: Вероника Иванова
Народите, които имат най-интересни коледни традиции

Коледа е светъл празник за християните, очакван с нетърпение от малки и големи.

И понеже християнската религия обхваща страни, разположени почти навсякъде по земното кълбо, не е чудно, че те посрещат празника със свои обичаи, които за нас, българите, може да изглеждат странни.

Ето и кои са страните по света с най-интересните и причудливи коледни традиции:  

1. Коста Рика

В тази страна има обичай преди Коледа да се изработват огромни макети на плевнята, в която се е родил Исус Христос. Според вярванията на местните, колкото по-голямо е мястото, толкова по-удобно ще се чувства там Божият син.

Народите, които имат най-интересни коледни традиции

2. Нова Гвинея

Племената от Нова Гвинея имат обичай да си разменят бебе, което символизира Младенеца и е наричано Детето на мира. В случай, че племето-осиновител не се грижи добре за новороденото и то умре, то това е предпоставка за развалянето на мирните отношения между двете страни.

3. Финландия

В тази страна има едно нещо, което е придобило особено голяма популярност, а именно – престоят в сауна. Не е странно, че на Коледа вместо да се наредят около масата, финландците първо предпочитат да посетят сауната. Точно заради тази традиция, броят на сауните в страната на глава от населението е огромен процент – на 5 млн. души се падат около 1.5 млн. сауни.

4. Португалия

В тази страна съществува вярване, според което в коледната нощ душите на мъртвите роднини навестяват дома. Португалците оставят на масата плодове и хляб, за да могат починалите да  опитат от тях.

5. Аржентина

Тук, вместо коледна елха местните украсяват вечнозелени дръвчета, използвайки памук за целта. Подаръците се получават чак на 6-ти януари, като преди това децата поставят чорапчета или обувки под коледното дръвче или до леглото си, в очакване Дядо Коледа да ги напълни с подаръци и лакомства. Пред вратата пък се оставя сено и вода за уморените елени.

Народите, които имат най-интересни коледни традиции

6. Австралия

В Австралия Коледа обикновено се посреща на плажа, тъй като тогава лятото е в разгара си. Температурите по това време са много високи, а за украса служат светещите факли. Тук атмосферата наистина е доста по-различна от тази, с която ние сме свикнали.

7. Англия

Тук е прието децата да пишат желанията си до Дядо Коледа и ги хвърлят в камината, за да може той да ги прочете от дима. На другия ден, въпреки че подаръците са оставени още от сутринта, те не се отварят веднага, а се изчаква следобеда.

Народите, които имат най-интересни коледни традиции

8. Мексико

Мексиканците имат обичай на Коледа да се обличат като Мария и Йосиф. Така те  обикалят по домовете, пеейки песни. Прави се Пината, която представлява торба или топка от хартия и в нея се слагат лакомства и дребни подаръци за децата. За да ги получат, децата трябва да ударят Пинатата.

9. Швеция

В тази страна се вярва, че подаръците се носят от гном, наричан Santa Tomte, който излиза от пода на къщата, а шейната му е теглена от козел. Коледните празници тук започват в деня на Санта Лусия, като най-голямата дъщеря в семейството облича бяла рокля и така отива да събуди останалите членове на фамилията. След това ги гощава с кафе и сладки.

Народите, които имат най-интересни коледни традиции

10. Чехия

Характерното при  отбелязването на този празник е, че на богато отрупаната маса винаги се оставя едно празно място, което е отредено за Исус Христос.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин