Натал - слънчевият град носи името Коледа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Натал - слънчевият град носи името Коледа
Автор: Таня Стоилкова

Слънце, слънце и пак слънце. Така можем да опишем един от градовете-домакини на Световното първенство по футбол 2014 г. Натал е столица на щата Рио Гранде до Норте, дом е на най-голямото кашу дърво в света и е наричан Град на слънцето, благодарение на слънчевите дни, които тук достигат приблизително 300 на година. Интересен факт, особено за разбиранията по нашите географски ширини, е, че името на града означава Коледа.

Натал дължи името си на датата 25 декември, но е спорно за коя година се отнася. На тази дата през 1597, когато Бразилия е колония на португалската корона, група португалци достигат река Потенги, издирвайки управника на Рио Гранде до Норте, който по това време е контролиран от френските пирати. Броени дни по-късно, на 6 януари, групата започва изграждането на крепост, която и до днес е сред най-известните забележителности в целия щат - Форте дос Рейс Магос.

Другият знаменит 25 декември е две години по-късно, през 1599 г. След като Португалия възстановява територията си, ръководителят на експедицията предефинира границите му и Натал получава статут на село извън крепостта.

През 20-и век, с изграждането на крайбрежния булевард и подходяща инфраструктура около забележителните плажове и пясъчни дюни, се засилва и туристическият интерес към Натал. Неговото географско разположение е другата причина да се превърне в привлекателна дестинация. Натал е най-близкият град до Европа и от него се осъществяват редица международни полети.

Посетители от цял свят се влюбват в красивите и известни плажове като Понта Негра, Женипабу, Пипа, Парашос де Макаражоу. Гмуркане сред коралови рифове, обиколка със сал, разходка с камила, каране на бъги по пясъчните дюни са само част от дейностите, които се предлагат.

Градът притежава и множество исторически паметници и сгради. Сред тях са Форте дос Рейс Магос, театърът Алберто Маранхяо, Историческият център, различни музеи, мостът Наваро. Мостът е един от най-големите в Бразилия и се превръща в атракция, благодарение на внушителните си размери, а от него се разкрива разкошна гледка към залеза. Други забележителности са Градският парк, Аквариумът, карнавалът на града, наречен “Карнатал” и, разбира се, огромното кашу дърво.

Натал - футбол

Първите три отбора в щата Рио Гранде до Норте са от Натал: Футболен клуб Алекрим и двата знакови вечни съперници ФК Америка и ФК ABC. Двата отбора делят по-голямата част от трофеите на Кампеонато Потигуар (лигата на Рио Гранде до Норте) и са били редовни сред елита на Кампеонато Бразилейро до средата на 1980-те.

Домакинският терен на ФК ABC е стадион Мариа Ламас Фараши, докато Америка и Алекрим обикновено играят мачовете си на градския стадион Жоао Машадо (João Machado).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин