Куритиба: Как се строи град по бразилски модел - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Куритиба: Как се строи град по бразилски модел
Куритиба: Как се строи град по бразилски модел

Бразилският град Куритиба е много добър пример за огромно индустриално и икономическо развитие, което обаче е извършено организирано и с отговорност. Резултатът? Един от най-любимите градове на бразилците и град домакин на Световното първенство по футбол 2014.

Градът е избран за столица на щата Парана през 1853 г. и след това са изпълнени няколко големи проекта, които да предотвратят неконтролируем растеж. По този начин градът става международен пример за това как трябва да се работи с чуствителни въпроси като транспорта и околната среда.

Куритиба в момента е най-популярният град в Южна Бразилия с население от 1,8 милиона души, като успява да осигури на жителите си благосъстояние и високо качество на живот благодарение на многото си паркове и голямото внимание, което се обръща на културния живот.

Културното разнообразие на града до голяма степен се дължи на огромните имиграционни вълни, през 19-и век, когато Бразилия приема огромен контингент от германци, италианци, украинци и поляци. Това си личи по улиците на града, където се срещат италиански къщи, украинска църква и др.

Футбол

В Куритиба има два отбора, които се състезават за купата на Бразилия - ФК Куритиба и Атлетико Паранаенсе, които се срещат в едно от най-големите дербита в страната, наречено Алтетиба. Стадионът на Атлетико ще бъде разширен, за да бъде част от световното първенство.

Вече ви се ходи в Бразилия? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Бразилия! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин