Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите
Автор: Peika.bg
Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите
Снимка: pixabay

Толкова много национални паркове в света, но толкова малко време да ги посетите всичките. Намерихте ли вече най-забавния? Знаете ли, повечето защитени територии изглежда имат богата флора и фауна, наситени зелени части, различни видове природни дадености и други ежедневни неща. Въпреки това, много примери показват как националните паркове могат да бъдат нещо съвсем различно от всичко това.

И все пак посещението им може да ви осигури невероятно изживяване. В тази връзка – мислили ли сте да посетите Национален парк Тиманфая?

Научете повече за Национален парк Тиманфая 

Разположен в очарователната Испания, този невероятен национален парк няма да ви напомни за никой друг. Разположен е в югозападната част на остров Лансароте, на великолепните Канарски острови и е известно, че е дестинация, която се намира в списъците на много туристи. Атрактивно и лесно достъпно, известно е, че обхваща части от общините Тинахо и Яиза. Но колкото и да сте склонни да четете за това, Тиманфая винаги намира начин да ви изненада.

Първото нещо, което вероятно трябва да знаете, е, че паркът е изцяло изграден от вулканична почва, което го прави доста автентичен. Площта на парка възлиза на 51,07 квадратни километра, като заливът докосва водите на Северния Атлантически океан. И като много други национални паркове, Тиманфая също има много природни дадености, които създават цялостния грандиозен пейзаж на тази част на острова. Основният въпрос е – имате ли правилния приключенски дух, за да изследвате чудесата на „Parque Nacional de Timanfaya”?

Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите
Снимка: pixabay

Открийте Огнените планини

Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите
Снимка: pixabay

Известни също като Монтаняс дел Фуего, Огнените планини на Лансароте са страхотен феномен. Създаването им е свързано с периода между 1730 и 1736 г., когато над 100 вулкана изригват и унищожават частта от острова, където се намира националният парк, и някои близки села. Разбира се, тези събития не са никак приятни, но след няколкото допълнителни изригвания районът е обявен за национален парк, което се случва през 1968 г. Условията в тази част на острова влияят върху създаването на гейзери, които се оказват голяма атракция за туристите. Въпреки това в днешно време има само един действащ вулкан и това е Тиманфая, очевидно на който паркът е кръстен. И ако откриете "El Diablo" статуя по време на вашата обиколка, тогава имайте предвид, че това творение на César Manrique е символът на националния парк Timanfaya.

Яздете камила

Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите
Снимка: pixabay

Пешеходните маршрути са вълнуващи и ви предоставят някои зашеметяващи гледки от вулканичния пейзаж. Има една или две пешеходни пътеки, а местата за разходки са донякъде ограничени, за да се предпази деликатната флора и фауна. Въпреки това, има още по-интересен начин да откриете парка и това, разбира се, включва забавлението да се возите на камила през популярен кратък маршрут. Повечето от посетителите веднага се записват за обиколките с камили, което се оказва едно от най-приятните преживявания при посещението на Тиманфая. Въпреки това, ако и вие се интересувате от разходка с камила, не забравяйте, че това не е включено в цената на входния билет, а трябва да платите допълнително за услугата. Освен това можете да се движите през района със специални превозни средства, осигурени от обиколките, предлагани в Националния парк Тиманфая.

Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите
Снимка: pixabay

Вашето ръководство за посещение на националния парк Тиманфая

Това, което трябва да знаете, ако планирате да посетите този национален парк, е, че трябва да платите входна такса, която покрива и автобусната обиколка с екскурзовод. Автобусните обиколки с екскурзовод предлагат коментари на английски, немски и испански език, които ви развеждат из вулканичния пейзаж и осигуряват обиколките всеки ден от 9 до 17 часа. Забранено е да шофирате сами или да се разхождате наоколо и трябва да избягвате да правите това, ако не искате да си имате проблеми, тъй като никога не знаете кога ще попаднете на някои „горещи дупки“ в земята.

Опитайте нещо вкусно в “El Diablo”

Известният ресторант "El Diablo", който се намира в парка, има чудесен начин да покаже на своите посетители колко гореща е земята в този район. Храната, която се сервира в ресторанта, дори се готви върху естествено горещи скали, което е нещо, което трябва да опитате. Въпреки това, храната не е всичко, което е страхотно в този ресторант. “El Diablo” има страхотно местоположение, което идеално се вписва в драматичния пейзаж на околността. От мястото на ресторанта можете да имате фантастична панорамна гледка към националния парк Тиманфая, която ще изведе вашия фетиш „обяд с гледка“ на съвсем ново ниво. От друга страна, вулканичната дупка на земята, която е основното средство за готвене на месото в ресторанта, кара посетителите да се усъмнят в тяхната безопасност.

Национален парк Тиманфая – драматичен вулканичен пейзаж, който трябва да видите
Снимка: pixabay

Изследвайте колкото е възможно повече

Понякога една дестинация е толкова странно невероятна, че имате желание да я посетите повече от веднъж в живота си. Националният парк Timanfaya е трудно да бъде напълно проучен само за един ден, така че не забравяйте да пристигнете и да хванете обиколките възможно най-рано. В противен случай може да ви стане по-топло и по-трудно да се насладите на невероятните гледки, докато всичко около вас се чувства като пламнало. Отделете време, за да погълнете невероятния „марсиански“ пейзаж, който ще ви накара да се почувствате сякаш сте на друга планета.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин